Hlavní obsah

Ani výhra v Arménii nedává Bílkovi jistotu, připustil Pelta, jehož výprask od Dánů šokoval

Nejvyšší boss českého fotbalu má plán, jak naloží s neuspokojivou situací reprezentace. Ani vítězství v úterní kvalifikační bitvě v Arménii nedává trenérovi Michalu Bílkovi jistotu, že zůstane na lavičce národního mužstva. Šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta však do zápasu v Jerevanu nechce své myšlenky jakkoliv konkretizovat. „Mám určitý plán, ale zatím neřeknu nic," pronesl Pelta v neděli po obědě před odletem do Arménie.

Foto: Sport.cz

Miroslav Pelta a Michal Bílek ještě v době před Dánskem.

Článek

Jak jste vstřebal páteční výprask od Dánska, po němž naděje na místenku mezi vyvolenými týmy pro mistrovství světa v Brazílii hodně devalvovaly?

Výsledek pro mě byl šokem. V tak důležitém zápase prohrát o tři góly... Není možné něco takového akceptovat. Hned po zápase se na mě obraceli kolegové z výkonného výboru s dotazy na mimořádnou schůzi. Všechny podobné úvahy jsem odmítl. Do utkání v Arménii má trenér i jeho realizační tým důvěru. Pokud bychom v Jerevanu neuspěli, jednalo by se o téma pro mimořádný výkonný výbor.

Tudíž vás myšlenky na okamžitou změnu a odvolání trenéra Bílka ještě před cestou do Arménie nepřepadly?

Úspěch v kvalifikaci je po domácích ztrátách s Bulharskem a Dánskem ohrožený, což je fakt. Ale nechci destabilizovat atmosféru. Všichni si uvědomují, že v Arménii se rozhodne o Bílkově budoucnosti. Je třeba počkat, nikoliv vymýšlet okamžité řešení mezi zápasy.

Byl tříbrankový příděl od Dánska ve vašich očích reálným stavem českého fotbalu?

Hráli jsme přípravu se Slovenskem, zápas se nám povedl. Jarní příprava v Turecku se rovněž herně vydařila. Trenér dal proti Dánsku šanci fotbalistům, kteří působí v zahraničí, ale v klubu nemají místo v sestavě a nedisponují potřebnou formu, kterou měli dříve. Jiráčka mám jako hráče ohromně rád, byl to tahoun reprezentace, ale momentálně má herní výpadek. Asi nesplnil očekávání. Ale sestava je plně v kompetenci kouče. Pokud je úspěch, má na něm zásluhu trenér. Stejně tak neúspěch. Kouč musí mít právo svobodného rozhodnutí, což respektuji.

Prozradíte pohled na vývoj kvalifikace v českém podání? Přikláníte se k pozitivnější verzi, podle níž je ve hře ještě osmnáct bodů? Nebo je vám bližší myšlenka, že český tým porazil jen Maltu a tudíž není konkurenceschopný?

Je třeba pracovat s fakty. Před mistrovstvím Evropy jsme postoupili ze skupiny do baráže, kterou jsme jednoznačně zvládli, a na šampionátu jsme prošli ze skupiny. Jednalo se o výsledky, po nichž nebylo o Bílkově pozici pochyb. Máme dobrý bod z Dánska, zvládli jsme povinné vítězství nad Maltou. Jenže nyní se naše šance na postup výrazně zmenšily, což nelze nechat bez povšimnutí.

Jste připraven v případě kolapsu v Arménii obětovat zbytek kvalifikace o mistrovství světa přípravě týmu novým trenérem pro nadcházející cyklus?

Pokud bude šance na mistrovství světa i teoretická, boj o Brazílii balit nebudeme!

Mluvíte o klidu pro práci trenéra Bílka a jeho realizačního týmu. Zůstáváte i přes blamáž s Dány klidný?

Ne, to rozhodně nezůstávám. Ale nechci dělat unáhlené kroky a vytvářet paniku. Věřím však, že páteční výkon se nebude opakovat a výsledek v Jerevanu bude diametrálně odlišný. Chci prostě dopřát mužstvu i trenérovi klid.

Tlačil někdo z kolegů ve výkonném výboru na okamžité změny?

Někteří kolegové říkali otevřeně svůj názor. Ale slovo tlačili bych nepoužil.

Budete případně i remízu z Jerevanu hodnotit jako neúspěch?

V Arménii musíme bodovat naplno!

Bude vítězství znamenat automatické pokračování kouče Bílka u českého výběru?

Nebudu odpovídat. Nechtěli jsme dělat žádná překotná rozhodnutí. Budeme vyhodnocovat působení současného realizačního týmu s kolegy z výkonného výboru po utkání v Arménii. Mám v hlavě určitý plán. Nechci o něm mluvit, protože by mé vyjádření neprospělo situaci. Ale to neznamená, že jsem se nerozhodl pro změny i v případě, že v Arménii vyhrajeme!

Uvažujete tedy o změně na postu trenéra bez ohledu na výsledek dalšího kvalifikačního utkání?

Uvidíme podle výsledku a herního projevu. Pak dojde na řešení. Ani v nejhorším snu by mě nenapadlo, že prohrajeme s Dánskem doma o tři góly. Zvláště, když měl soupeř určité absence. Oni podali mimořádný výkon. Jejich stopeři byli výborní, nevytvořili jsme si jedinou příležitost. Ale nejde o omluvu, i tak jsme si měli vytvořit větší tlak.

Shazují vaši důvěru v trenéra i jeho rozhodnutí ohledně skládání sestavy, kdy kupříkladu právě Jiráček v klubu nenastupuje pravidelně a většinou jen z lavičky náhradníků, ale v nominaci byl a v pátek i v základní sestavě?

Když se nominace a nasazení hráče povede, je vše dobré. Když volba nevyjde, jedná se o problém. Rozhodnutí a posouzení aktuální formy je na trenérovi.

Máte už v hlavě jména případných nástupců Bílka? Prozradíte, kterým směrem se ubírají vaše myšlenky?

Připouštím, že jsem během víkendu přemýšlel, jakou cestou bych se vydal, pokud bychom v Arménii vývoj nezvrátili. Dělám už ve fotbale dlouho, tudíž mám v hlavě určité myšlenky. Chtěl bych, abychom měli v případě řešení shodu ve výkonném výboru, jakou cestou se vydáme. Mně se určité varianty v hlavě rodí, ale nejsou jednoduché z hlediska realizace. Nebudu ty varianty konkretizovat.

Reklama

Související témata: