Hlavní obsah

VIDEO: Bílkův soudný den! V Arménii hraje o krk a přiznává: Nejtěžší situace, jakou jsem zažil

Jerevan
Aktualizováno

Den zúčtování nadešel! Michal Bílek hraje s fotbalovou reprezentací Česka v Arménii o svůj krk. Po páteční blamáži s Dánskem jsou vyhlídky národního mužstva v kvalifikaci o účast na MS 2014 tristní. Jen vítězství při úterní bitvě v Jerevanu (v 17 hodin) uchová naději na postup do Brazílie. Bílek však k setrvání u týmu potřebuje mnohem více.

Trénink českých fotbalových reprezentantů v Arménii.Video: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dosud se svým celkem slavil jedinou výhru nad Maltou, právě trpaslík ze Středomoří byl navíc jediný sok pokořený v kvalifikaci góly, tudíž musí Bílkova družina podle náznaků bosse Pelty domácí výběr nejen porazit, ale přidat i parádní výkon. „Je pravdou, že v takové těžké situaci jsme za mého působení u reprezentace nebyli," přiznal Bílek, že nůž na krku cítí.

Bílek se soustředí jen na to, co může ovlivnit

Aby ne, když Pelta prohlásil, že ani výhra v Arménii neznamená automatické Bílkovo setrvání u týmu. „S předsedou asociace jsem telefonicky mluvil hned po utkání s Dánskem. Jeho následná slova nechci komentovat. Soustředím se jen na svoji práci, abych dobře zvolil taktiku a poskládal sestavu. Co se bude dít po zápase, nemohu ovlivnit," krčí rameny Bílek.

Páteční prohra s Dánskem uvrhla český tým do zoufalé situace. K jednomu ze dvou postupových míst si nemůže dovolit žádné další zakolísání, přičemž po tříbrankovém výprasku stojí proti Bílkově výběru i negativní skóre.

„Může se stát, že bude komplikací při konečných počtech. Naše prohra všechny dosavadní kalkulace převrátila v náš neprospěch," připouští brankář Petr Čech.

Ani druhá příčka stačit nemusí

Nemluvě o hrozbě, že ani druhé místo nemusí za jisté konstelace stačit k baráži, protože při předpokládaném umístění Malty na poslední příčce a následném odečtení vzájemných zápasů s ostrovním trpaslíkem mají Češi vlastně pouhý bod. Tudíž se klidně může stát, že Bílkově družině připadne role týmu, který jako jediný z devíti celků na druhých místech do baráže nepůjde. Ale není důvod přebíhat. Překážek je mnoho.

Přičemž dějiště bitvy o záchranu trenéra i nadějí na Brazílii nemohlo být realističtější. Z jedné strany lemují stadión gigantická nedostavěná paneláková monstra, z druhé strany jsou kolem rozbitých prašných ulic maličkaté chatrče připomínající mnohdy spíše rozvaliny. Jestli půjde o konec Bílka i českého snu, bude to konec symbolický.

Kouč si nepřipouští, že by v Jerevanu nevyhrál

„Pokud nezvítězíme, nebude mít mužstvo téměř žádnou šanci postoupit. Zda poté skončím, je druhá věc. Já si ale nepřipouštím, že bychom z Jerevanu tři body neodvezli, byť si uvědomuji, jak moc i poté zůstane naše pozice složitá," připouští Bílek, že patáliím nebude konec ani v případě pokoření arménského soka.

Upíná se ke startu Rosického od začátku zápasu, který na rozdíl od pátečního zápasu proti Dánům skutečně nastoupí od první minuty. Do sestavy vrátil trenér i Hübschmana, jenž v Olomouci rovněž absentoval. V útoku se pak společně s Lafatou objeví Vydra.

"Volili jsme vyloženě ofenzivní rozestavení," hlásil Bílkův asistent Josef Pešice, ještě než duel v Jerevanu začal.

Čecha čeká stý zápas

Jistotou je brankář Petr Čech, který v Arménii nastoupí ke stému zápasu v reprezentaci. „Obrovsky jsme si cestu do Brazílie zkomplikovali, nicméně naděje pořád žije. Musíme však vše vyhrávat, žádné zaváhání není přípustné," uvědomuje si zkušený gólman, že pokud unikátním jubileum nevyšperkuje výhrou, bude ztracen tým i Bílek.

Arméni cítí šanci jako vlk ženoucí se za zraněnou kořistí. Jejich útočná síla nahání hrůzu. „V ofenzivní fázi je Arménie nesmírně silná zejména díky bleskovému přechodu do útoku. Využívají rychlosti Movsisjana a Mchitarjana, které musíme eliminovat, abychom se nedostali do problémů. Studovali jsme souboj našeho úterního protivníka s Italy, kteří v Jerevanu vyhráli se štěstím," říkal Bílek.

„Viděl jsem hrát Arménii v minulé kvalifikaci se Slovenskem a pokaždé předvedli výborný výkon. Nicméně pod tlakem jsme zvládli zápasy v minulé kvalifikaci, proto věřím v úspěch i nyní," burcuje obránce Tomáš Sivok, který je jediným pamětníkem posledního vzájemného střetu, při němž Česko porazilo Arménii 4:1.

Za podobný výsledek by v úterním večeru byli svěřenci Michala Bílka vděčni. „Každý kvalifikační duel pro nás nyní bude jako velké finále turnaje, který zná jen vítěze. Všem nám je přitom jasné, že pokud budeme hrát jako proti Dánsku, neporazíme nikoho. Ale pokud navážeme na zápasy se Slovenskem nebo v Turecku, tak šance je," nevzdává se vidiny Brazílie stoper Michal Kadlec.

Zápas mezi Arménií a Českem bude jako hlavní rozhodčí řídit Rumun Balaj. Přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy
Arménie: Arménie: Berezovskij - Aleksanjan, Arzumanjan, Voskanjan, Hovhanisjan - Muradjan, Mchitarjan, Pizzelli - Manučarjan, Movsisjan, Özbiliz.
Česko: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Darida, Hübschman, Rosický - Vydra, Lafata.
Měl by Miroslav Pelta odvolat trenéra reprezentace Michala Bílka?
Ano
94,5 %
Ne
5,5 %
Celkem hlasovalo 13414 čtenářů.

Reklama

Související témata: