Hlavní obsah

Arméni dostali za úkol postoupit na desátý pokus na velký turnaj. A šance žije, říká jejich kouč

Zdeněk Pavlis (Jerevan)Sport.cz

Fotbalisté Arménie jsou na tom zatím stejně bídně jako Češi. Na podzim prohráli v Bulharsku i doma s Itálií, takže jejich postupové naděje devalvovaly ještě dřív, než kvalifikace o postup do Brazílie pořádně začala. Jako ty české! A to přitom prezident arménského svazu Ruben Hajrapetjan prohlašoval, že tentokrát se jeho reprezentace na desátý pokus na velký turnaj dostane. A dokonce jako bývalý voják to dal národnímu týmu pomalu rozkazem. „Ale naše naděje přece ještě pořád žije, a dokud bude jen trochu reálná, budeme se jí držet,“ prohlásil před duelem s českým týmem kouč arménské reprezentace Vardan Minasjan.

Stadión v JerevanuVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek

Povolali ho k reprezentaci od ligového týmu Pjutniku, aby s ní svedl zázrak. S klubem z Jerevanu vyhrál třikrát titul, dvakrát Arménský pohár i Superpohár, takže se čekalo, že podobná kouzla svede i s národním týmem.

Bílek varuje, Hološko také

„Arméni mohli překvapit už s Itálií, s níž hráli velice dobře. Itálie si odsud odvezla tři body se štěstím, protože Arméni byli velice nebezpeční a připravili si několik výborných šancí," varoval trenér české reprezentace Michal Bílek, že favorizovaná italská Squadra Azzurra se v podzimním zápase v Jerevanu na povinné vítězství nadřela.

Bulhaři také. A to přesto, že hráli s Arménií doma a jejich soupeř dohrával utkání v Sofii jen v devíti mužích bez vyloučeného Ghazarjana a naturalizovaného Brazilce Pizzelliho. Na víc než utrápenou výhru 1:0 se přesto Bulhaři nezmohli.

„Oni udělali za poslední léta obrovský výkonnostní pokrok, takže pozor na ně," varuje před vzestupem arménské reprezentace slovenský legionář Filip Hološko, jenž si pop štaci v Liberci vydělává na chléb svůj vezdejší v tureckém Beskitasi Istanbul.  V předchozí kvalifikaci o Evropu zažil v barvách slovenské reprezentace hned dvě blamáže s Arménií. V Jerevanu 1:3, v domácí odvetě dokonce 0:4.

„Všude byli dřív než my. Čekali na naše chyby a pak nás trestali zabijáckými protiútoky, protože jsou hrozně rychlí a živí," otřese se ještě dnes Hološko při vzpomínce na lekce od Arménů.

Šance jsou vyrovnané, míní kouč Minasjan

„Jenže teď nejsme v plné síle. Tři stabilní hráči chybějí, s dalšími čtyřmi, s nimiž jsem rovněž počítal do základní sestavy, to také moc optimisticky nevidím. Proto jsou šance obou mužstev vyrovnané. Fifty fifty," hlásil devětatřicetiletý trenér Arménů Vardan Minasjan před úterním kvalifikačním duelem s českým týmem.

Tím ovšem nechtěl rozhodně říci, že považuje českou reprezentaci za protivníka, který klesl na podprůměrnou úroveň. „Rozhodně ne. Je silná, kvalitní, hraje disciplinovaně a hodně organizovaně, je na tom výborně fyzicky," vychvaloval Minasjan Bílkův výběr, přičemž pochopitelně vyzdvihoval Čecha s Rosickým.

„Důkladně jsem si prohlédl poslední zápas Čechů proti Dánům. První půli odehráli solidně, jenže rychlý gól po přestávce o osudu utkání rozhodl. Těžko proto z druhého poločasu vyvozovat závěry. Zvláště, když já se soustřeďuji především na své mužstvo a problémy, jež musím řešit," vykroutil se diplomaticky z otázky, jaká vůbec je současná síla Čechů a nakolik věří v úspěch svého týmu v úterní kvalifikační partii.

„My jsme v podstatě teprve na začátku. S bodovým ziskem proti Italům se počítat nedalo, na Maltě jsme vyhráli, v Bulharsku scházelo k remíze málo. Teď proti Čechům se ukáže, jak na tom jsme a jaké naděje si můžeme dělat. Chceme samozřejmě bodovat, aby naše kvalifikační naděje žily dál," meditoval kouč domácího výběru.

Reklama

Související témata: