Hlavní obsah

VIDEO: Brazilci pod palbou kritiky. Neymar? Hrozný, jako slaměný panák, kritizuje tisk

Londýn

Brazilští fotbalisté odvrátili na poslední chvíli další nepříznivý výsledek. Po pondělním přátelském zápase s Ruskem (1:1) a bídném výkonu se jejich kouč Luiz Felipe Scolari málem červenal, nebýt vyrovnávajícího gólu útočníka Freda v 90. minutě. Návrat na londýnský stadión Stamford Bridge, kde v sezóně 2008/09 strávil necelých sedm měsíců na lavičce Chelsea, mu v žádném případě nevyšel. Brazilci i na druhý pokus v anglické metropoli nevyhráli a pod vedením čtyřiašedesátiletého kouče stále čekají na první výraznější úspěch. V zemi samby propukají před blížícím se MS 2014 z výkonu národního týmu obavy, kritice neušla ani největší hvězda Neymar.

Brazilští fotbalisté na poslední chvíli zachránili remízu s Ruskem.

 
Článek
Fotogalerie

Už to není ten hvězdný tým, který by svého soupeře převálcoval. S touto drsnou realitou se smiřuje čím dál více brazilských fanoušků a po matném výkonu Neymara a spol. v pondělním duelu s Ruskem se mezi příznivci Kanárků množí kritické hlasy na adresu jednotlivých hráčů i trenéra. „Neschopnou Brazílii spasil až zachránce Fred," píší jihoameričtí žurnalisté.

Zkušený kormidelník Scolari, který dovedl Brazilce ke světovému zlatu v roce 2002, totiž ani jednou ze tří pokusů od konce listopadu se svými svěřenci nevyhrál. Na začátku února podlehla Brazílie v Londýně domácím Angličanům 1:2, minulý čtvrtek remizovala v Ženevě s Itálií 2:2 a teď přišla i vydřená remíza proti Rusku. Znovu v „prokletém" Londýně. Kanárci v utkání čelili velkému ruskému tlaku a při prvním gólu Fajzulina byli pod obrovskou palbou soupeřových střel.

Sestava Brazílie proti Rusku:
Júlio César - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Kaká (78. Diego Costa), Fernando, Hernanes, Oscar (67. Hulk) - Fred, Neymar.

„Soupeř si vytvořil více šancí, a když měl míč, byl mnohem nebezpečnější. Žlutozelení si sotva kopli do míče. Byl to Scolariho nejhorší zápas, hráčům chyběla jakákoliv odvaha zaútočit," nebrali si servítky brazilští novináři. Z bídného výkonu nakonec Kanárci vytěžili alespoň remízu 1:1, když se v 90. minutě po pěkné souhře prosadil do prázdné branky útočník Fluminense Fred.

Slaměný panák Neymar

Právě on je v poslední době tahounem reprezentace, v posledních třech zápasech se pokaždé trefil a dokonale tak zastiňuje svého parťáka Neymara. Útočník Santosu má pověst velkého talentu, na mezinárodní scéně se však výrazněji neprosadil. A brazilští fanoušci ho v Londýně dokonce několikrát vypískali...

„Je to slaměný panák, nastrčená figurka," napsal o Neymarovi brazilský list Globoesporte. A fanoušci přitakávají. „Hraje hrozně. Co ještě dělá v základní sestavě? To, co předvedl, bylo naprosté fiasko!" shodují se v komentářích pod článkem. Mladý útočník si však sílící kritiky nevšímá. „Je to normální, nevadí mi to. Stále si na sebe v týmu zvykáme a podle mě jsme na dobré cestě. Budeme znovu silní," hlásí jedenadvacetiletý Neymar.

Faktem ale zůstává, že většina Brazilců znervózněla. Před Konfederačním pohárem FIFA, který slouží jako prověrka na domácí MS 2014, čekají svěřence trenéra Scolariho už jen dva přípravné zápasy - 6. dubna na půdě nevyzpytatelné Bolívie a 25. dubna v Belo Horizonte s Chile. Probudí se v nich brazilští střelci?

Reklama

Související témata: