Hlavní obsah

Životní večer, culil se spasitel Vydra. Cenný dres daroval malému chlapci

Jerevan

Řádil stejně jako na klubové úrovni. V Anglii vyhlásili Matěje Vydru v neděli za výkony ve Watfordu nejlepším hráčem druhé anglické ligy. V úterním podvečeru v Arménii při pokračování kvalifikace o mistrovství světa 2014 dvěma góly popravil soka a současně zachránil české fotbalové sny o postupu do Brazílie. „Byl to můj životní večer,“ zářil dvacetiletý útočník jako sluníčko bezprostředně po utkání. Když odcházel ze hřiště věnoval dres malému chlapci za postranní čárou, který užasle sledoval dvě trefy benjamínka českého týmu.

Foto: Hrant Khachatryan, ČTK/AP

Matěj Vydra se raduje z gólu v utkání v Arménii

Článek

„Pro mě jsou důležité kopačky, nikoliv triko," řehnil se Vydra. „Navíc jsem si do tašky založil dres z první půle, tudíž cenná relikvie mi stejně zůstala," vysvětloval svoji dobrosrdečnost.

Bílkův tah kvitoval

Trenér jej zařadil na hrot útoku, což bylo vzkříšení pro hráče samotného, nemluvě o českých ambicích. V minulých duelech hrál totiž nejlepší střelec druhé nejvyšší anglické soutěže na kraji sestavy.

„Byl jsem rád, že mě trenér postavil na špici, kde se cítím mnohem lépe. Rozhodně komfortněji než v záloze. Navíc jsem měl mnohem více síly, z čehož vlastně vyplynuly i oba góly," vysvětloval Vydra.

Od Pláši to bylo dokonalé, liboval si

Nejprve krátce po obrátce trknul do sítě centr Plašila. „Nebylo to nic těžkého, posadil mi míč na hlavu dokonale," tvrdil mladý útočník. Odpor soupeře pak zlomil, když obelstil domácího stopera váhajícího při odkopu.

„Daniel Kolář protivníka dobře atakoval a přitlačil, já už si vše jen pohlídal," zlehčoval chladnokrevné zakončení. Mohl dokonce dát hattrick. V závěru běžel s Kolářem na samotného brankáře, ale plzeňský záložník zakončil sám.

„Mohl mi přihrát, ale alespoň nebudu muset platit tak velké zápisné do týmové kasy," smál se Vydra.

Vydra: Věděl jsem, že trefa přijde

Gólově se v dresu národního mužstva prosadil už při pátém startu. „Nebyl jsem nervózní, že zatímco ve Watfordu se trefuji pravidelně, v reprezentaci první čtyři utkání nebyla vyšperkována gólem. Já věděl, že ta trefa přijde," prohlásil Vydra.

„Matěj ukázal, že je i přes věk hodně zkušený. Je mu sice teprve dvacet, ale druhá anglická liga je hodně náročná soutěž. Jen dokumentoval obrovské sebevědomí, které v tamní soutěži získal. A myslím, že mu náramně k duhu šla i spolupráce s Lafatou na hrotu útoku," chválil spoluhráče brankář Petr Čech.

Vydra už se zaobíral příštími duely. „Arménie nebyla úplně snadným protivníkem, hlavně jejich brejky byly nebezpečné, ale podržel nás Petr Čech. Pomohlo nám, že jsme do přestávky udrželi nulu. Hlavní je, že si můžeme trošku oddychnout, protože jsme částečně otupili velký tlak. Ale Italové při červnovém pokračování kvalifikace budou jiným kalibrem," tušil Vydra, že střet s vicemistry Evropy bude skutečnou prověrkou nadějí na Brazílii.

„Kéž bych se v té době připojil k reprezentaci už jako účastník nejvyšší anglické soutěže. Doufám, že s Watfordem dotáhneme naše snažení o postup k úspěšnému konci," přemítal Vydra.

Reklama

Související témata: