Hlavní obsah

VIDEO: O rezignaci jsem nikdy neuvažoval, u reprezentace chci zůstat, opakoval Bílek

Praha
Aktualizováno

Kritické situace, v nichž se česká fotbalová reprezentace v pravidelných sinusoidách zmítá, už jsou pro trenéra Michala Bílka evergreenem. Proto ho nevykolejí, natož aby ho snad donutily k úvahám, že by měl sám rezignovat. Ani konstelace po domácí prohře s Dánskem nebyla jiná. "Po čtyři roky prožívám pořád totéž," pravil poté, co národní tým situaci zase ustál a výhrou v Arménii si uchoval postupovou naději na světový šampionát.

Tisková konference Michala BílkaVideo: Sport.cz

 
Článek

O úlevě, kterou po výhře v Arménii pocítil: "Chtěli jsme z kvalifikačního dvojzápasu s Dánskem a Arménií šest bodů, prohrou v Olomouci jsme se ovšem dostali pod tlak. Po změně stran jsme tam nehráli dobře, prohrávali osobní souboje, chyběl pohyb, který jsme na hráčích chtěli. Soupeř střílel nádherné góly a my se vůbec nedostali do hry... V Jerevanu jsme odehráli vyrovnanou první půli, během níž nás podržel brankář Čech, jenž zlikvidoval domácím jednu velkou šanci. Nastudovali jsme podzimní zápas Italů v Arménii, takže jsme věděli, že musíme zahustit střed hřiště a volit hru na dva útočníky. Jsem samosebou rád, že taktika vyšla a my vyhráli."

O tom, proč reprezentace zabere vždy ve chvíli, kdy už je situace kritická a dostane se pod tlak: "My jsme pod tlakem neustále. Po celé čtyři roky, co u národního mužstva působím. Měli bychom si uvědomit, že nemáme tým, který by byl schopen vyhrávat všechny zápasy. Povedou se nám dvě utkání, zavládne klid, a přesto po jednom duelu stačí prohra a během chvíle se všechno změní. I to vypovídá o našem pohledu na fotbal."

O Peltových slovech, že o situaci u reprezentace rozhodne výkonný výbor: "Nebudu je komentovat. Výkonný výbor 16. dubna zasedne a bude situaci řešit. Počkám si..."

O podpoře, kterou mu unisono vyjádřili hráči: "Jejich vyjádření svědčí o atmosféře, jež v reprezentaci vládne. Jsem rád, že se hráči na situaci dívají tímto způsobem a že vyjádřili přání, abych zůstal. Rosický kvitoval správnou taktiku, kterou jsme v Jerevanu zvolili, Čech mluvil o tom, že není důvod měnit trenéra, když máme pořád šanci na světový šampionát postoupit."

O tom, zda by strahovská generalita šla na dubnovém zasedání proti přání hráčů: "Nechci spekulovat, počkám na výkonný výbor... Jak rozhodne, to nemohu ovlivnit, ale chci u národního týmu zůstat."

O možnosti, že by ho napadlo odstoupit po prohře s Dánskem a kritice, jež se na něho snesla: "Neuvažoval jsem, že bych funkci položil, protože máme pořád šanci na světový šampionát postoupit. Atmosféra je to ostatně podobná jako po celou dobu, co u reprezentace působím."

O postupových kalkulech a propočtech: "Hraje se o třicet bodů a i mužstvo, které jich ztratí jedenáct, se ještě může o baráž ucházet. Dánové jich zatím ztratili devět, Bulhaři osm, my sedm... Postavení v tabulce je tudíž hrozně vyrovnané, k čemuž dopomohla samozřejmě remíza Dánů s Bulhary. Výsledek z Kodaně nám nahrál a pomohl."

O hledání správného místa v sestavě pro střelce dvou jerevanských gólů Vydru: "Je velkou nadějí českého fotbalu, protože je rychlý, dostává se do brankových situací a dovede je zakončit. Hra na hrotu útoku mu svědčí víc, což sám v Jerevanu prohlásil, ale pokud já budu u reprezentace, bude se muset podřídit týmu a hrát tam, kde ho mužstvo potřebuje."

O nasazení Jiráčka proti Dánům, jež se nepovedlo: "V reprezentaci nikdy nezklamal. Ostatně, když jsme odjížděli na EURO, byl ve Wolfsburgu v podobné situaci, jako nyní v Hamburku. Také nehrál, a přesto odehrál šampionát velice dobře. Po dvou přípravných zápasech se Slovenskem a Tureckem jsme nechtěli do sestavy zasahovat, a proto jsem ho proti Dánům postavil. Nemohu říci, že by zklamal. Odehrál utkání stejně jako ostatní."

Měl by být Michal Bílek po výhře v Arménii odvolán z pozice trenéra reprezentace?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 9255 čtenářů.

Reklama

Související témata: