Hlavní obsah

Brazílie otevřela poslední ze stadiónů pro Pohár FIFA

Brasília

Brazilci slavnostně otevřeli poslední ze šesti fotbalových stadiónů, které budou v červnu hostit Pohár FIFA. Na Národním stadiónu s kapacitou 70 000 diváků v hlavním městě Brasílii odehrály v sobotu premiérový zápas místní kluby Brasiliense a Brasília.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Národní stadión s kapacitou 70 000 diváků v hlavním městě Brasílii je nachystán.

Článek

Pohár FIFA je tradiční generálkou před mistrovstvím světa, které bude Brazílie hostit příští rok. Přípravy na turnaj ovšem od počátku provázejí problémy s výstavbou a rekonstrukcí stadiónů.

"Těchto šest stadiónů je důkazem výkonnosti a odhodlání, s nimiž vybudujeme i šest zbývajících (pro mistrovství světa)," řekla prezidentka Dilma Rousseffová při slavnostním otevření arény, která je s odhadovanými náklady na stavbu 500 miliónů dolarů jednou z nejdražších v Brazílii.

I tak ovšem na stadiónu a v jeho okolí ještě zbývá spousta práce, pro diváky byla při prvním testovacím zápase otevřena jen přibližně třetina hlediště. Další zátěžová zkouška čeká stadión 26. května, kdy se na něm utkají tradiční rivalové Flamengo a Santos v úvodním duelu nové sezóny brazilské ligy.

FIFA původně požadovala, aby se na každém stadiónu před Pohárem FIFA odehrály tři zkušební zápasy, to se ale kvůli zpoždění nepodaří. Do prosincového termínu byly hotové jen ty ve Fortaleze a Belo Horizonte.

Tento týden varovala FIFA organizátory, že kvůli průtahům při stavbě stadiónu v Sao Paulu může město přijít o zápasy mistrovství světa. Po setkání s vlastníkem stadiónu Corinthians ale věří, že aréna Itaquerao bude dokončena v požadovaném termínu 31. prosince.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články