Hlavní obsah

To už může být v reprezentaci fakt každý, dobírali si Plzeňští debutanta Procházku

Plzeň

Všichni spoluhráči byli nablízku, když vešlo v Plzni ve známost, že reprezentační kouč Michal Bílek nominoval obránce Západočechů Václava Procházku do kádru národního týmu pro kvalifikační duel s Itálií. „To už může být v reprezentaci fakt každý,“ slyšel devětadvacetiletý fotbalista ze všech stran, když trénink nejvážnějšího adepta na titul končil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský Václav Procházka se raduje s s plzeňskými spoluhráči.

Článek

Nemohl se podobným narážkám vyhnout. Po návratu z vítězného duelu v Olomouci totiž nachystal trenér Viktorie Pavel Vrba svým svěřencům speciální režim. V Plzni přespali v hotelu, ráno společně posnídali, aby se poté vydali hromadně i na trénink.

Nablízku díky Vrbovu režimu

„Někteří by mohli podlehnout klamu, že další ligový zápas se hraje až za čtyři dny," vysvětloval kouč, proč vůbec poprvé během plzeňského působení k podobnému kroku přistoupil „Při návratech ze zápasů Evropské ligy už jsme podobný režim praktikovali, v lize ho skutečně uplatňuji poprvé," přiznal Vrba, že chce mít hráče pod dohledem.

„Důvěřuj, ale prověřuj," nechtěl s tváří rozzářenou do širokého úsměvu komentovat domněnky, že by se snad mohli nechat až příliš strhnout zhmotněnou vidinou mistrovského titulu.

Čerstvě nominovaný reprezentant Procházka tudíž musel v hotelu přespat také, a proto po oznámení Bílkova výběru schytal všechno z první ruky.

Šmicer ho na nominaci přichystal

„Už v týdnu mně telefonoval manažer Vladimír Šmicer, že se mohu v nominaci objevit, takže teď mám pochopitelně obrovskou radost. Vždyť je to jeden z největších momentů mé dosavadní kariéry," nedělal si Procházka nic z utahovaní a dobírání spoluhráčů.

Vždyť reprezentační kouč Bílek při zveřejnění nominace na zápas s Itálií rázně popřel, že by v jeho týmu mohl být skutečně každý „Procházka dlouhodobě prokazuje velmi dobrou výkonnost, mluví pro něho i zkušenosti a starty v evropských pohárech zrovna tak," zdůvodňoval, proč namísto zraněného Latky povolává právě plzeňského obránce.

„Hned jsem si zjišťoval, kdo všechno od nás z Plzně na sraz pojede. Franta Rajtoral v nominaci není, takže u Limberského na pokoji ho asi nahradím," netajil se Procházka vírou, že mu kluboví parťáci Limberský, Darida a Kolář při prvních krocích v reprezentaci pomohou.

Komplikace s oslavou nechce připustit

„Pochopitelně za úplatu, protože za premiérovou pozvánku do reprezentace se u nás platí. Částky jsou pevně dané, takže zaplatit musím. Zvlášť, když jsem v mančaftu pokladníkem," přiznával nováček v Bílkově výběru a přitom meditoval, jak by to bylo s oslavou mistrovského titulu, kdyby ho snad Plzeň získala až v posledním kole v Hradci Králové.

To je totiž na programu v sobotu 1. června, zatímco sraz národního týmu je naplánován hned na neděli do Prahy.

„O důvod víc, abychom o titulu rozhodli už tuto neděli doma v zápase s Libercem a mohli si alespoň krátké oslavy užít," nedělal Procházka z rýsující se komplikace žádnou vědu.

Reklama

Související témata: