Hlavní obsah

Myšlenky na fotbal jdou stranou. Zvláště, když se Pekhart musel chystat kvůli povodni na evakuaci

Praha

Sami přiznávají, že myšlenky na fotbal jdou stranou. A to by se měli chystat na kvalifikační zápas roku! „Z Anglie jsem na deštivé počasí zvyklý, něco podobného jsem tam však nezažil. Jenže přírodě neporučíme," svěřoval se reprezentační gólman Petr Čech, že bedlivě sleduje meteorologické zpravodajství a informace o povodních decimujících česká města. A není sám...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Pekhart na srazu reprezentace před utkání kvalifikace MS s Itálií.

Článek

„Vůbec si nedokážu představit, co asi prožívají lidé žijící v okolí řek. Šílená situace," připojoval se kapitán národního mužstva Tomáš Rosický, když ze smíchovského sídla reprezentace sledoval společně s ostatními stále stoupající hladinu Vltavy.

Nežijí v ulitě, moc dobře vnímají, co se v hlavním městě a po celých Čechách děje. Zvláště, když jeden z nich musel z reprezentačního soustředění narychlo odjet. Legionář z Norimberku Tomáš Pekhart se totiž musel sebrat a ze smíchovského NH hotelu odjet do pražského bytu, který leží v záplavové oblasti, aby se připravil na evakuaci.

Šílené, špitl Rosický

„Snad se nebude opakovat situace s roku 2002 a povodně nebudou tak silné, jako před jedenácti lety.  Už tak je to tragédie pro všechny, jež voda zasáhla a potýkají se s ní," vnímá reprezentační kouč Michal Bílek, že lidé na fotbal a páteční konfrontaci s Itálií nemyslí, neboť mají docela jiné starosti.

„Musí to být strašné postavit barák a pak vidět, jak ho člověku velká voda ničí. Šílená situace. Šílené, co lidé prožívají," přiznával Rosický, že mu stačilo, když přejížděl přes most na smíchovskou stranu Prahy a viděl bouřící Vltavu.

„Počasí neporučíme, ale snad se umoudří a konečně přestane pršet," projížděl nejčerstvější zprávy Petr Čech. „Když jsem před týdnem odjížděl z Londýna, bylo tam krásně. A doma takové dopuštění. Ve snu mě něco podobného nenapadlo."

Čech: Výhrou můžeme zvednout lidem náladu

Pochopitelně že i v panující situaci reprezentanti v myšlenkách k fotbalu zabrousí. Musí, protože příprava na páteční duel s Itálií normálně pokračuje a oni na Strahově pochopitelně trénují. „Trávník tam byl vždy perfektní, takže ani přívaly vody by neměly působit problémy," poznamenal trenér Michal Bílek.

„Nic nenaděláme. Můžeme jen trénovat a připravovat se na utkání," přidával se hodně tichým hlasem Rosický, na němž bylo patrné, jak intenzivně veškeré dění  v celé zemi prožívá.

„Pomyšlení na fotbal jde stranou, i když nám je jasné, že vodu nezastavíme a musíme čekat, že se snad počasí umoudří. Nechtěli bychom hrát v pátek před poloprázdným stadiónem, i když chápu, že těžko někdo vyrazí na fotbal a bude trnout obavami, aby mu voda nespláchla dům," uvažoval nahlas Čech.

„Už tak je situace hrozná. Můžeme ale lidem zvednout náladu alespoň tím, že v pátek porazíme Itálii," sliboval za sebe i celé mužstvo.

„Snad si i v této těžké situaci lidé na letenský stadión najdou," doufá Bílek, že jeho tým v pátek večer o podporu fanoušků nepřijde a reprezentační mužstvo jim dá pocítit úspěšným výsledkem alespoň trochu radosti.

Reklama