Hlavní obsah

VIDEO: Osminásobný vítěz Zlatého míče Čech: Italům sezóna nekončí, o to horší to s nimi budeme mít

Praha
Aktualizováno

Nemá doma konkurenta. Anketu Fotbalista roku vyhrává rok co rok. Zlatý míč České republiky, jehož výsledky byly vyhlášeny dnes vpodvečer v Praze, získal legionář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech dokonce již poosmé. „Určitě by pro celý náš fotbal bylo lepší, kdyby mně deset dalších hráčů šlapalo na paty. Jenže hraju v jednom z nejlepších klubů světa, vyhráváme, získáváme trofeje, já si udržuji stabilní výkonnost, což se samozřejmě do hlasování promítá," glosoval Čech svůj další primát.

Rozhovor s brankářem Petrem Čechem.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Nejrůznější individuální ocenění sbíráte s vytrvalou pravidelností. Vždyť třeba Zlatý míč jste vyhrál už poosmé... Není to pro vás až příliš fádní?

Prostě jsem měl další velice povedený rok, neboť jsem vyhrál s Chelsea Evropskou ligu a v Premier League jsme nakonec obsadili třetí příčku garantující přímou účast v Lize mistrů.

Takže vás neustálé přebírání trofejí a pohárů neomrzelo?

Proč? Vždyť jde přece o ocenění mé celoroční práce. Žádná trofej neomrzí...

Dočkal jste se nějakého ocenění i v Chelsea po skončení sezóny?

Nebyl čas, protože hned po posledním ligovém utkání s Evertonem jsme zamířili na exhibici do Ameriky. A po návratu se někteří hráči vydali za svými národními týmy, zatímco jiní vyráželi na dovolenou. Zůstalo tedy u poděkování a přání příštích šťastných dnů.

Vy jste byl jeden z těch, pro něž sezóna neskončila, neboť jste musel na sraz národního týmu. Přitom vás v pátek v kvalifikační konfrontaci s Itálií čeká už sedmdesátý soutěžní zápas této sezóny. Necítíte se fotbalem už příliš unavený a přesycený?

Tělo už má náročný rytmus zažitý.

Pravdou je, že Italové na tom jsou ještě hůře, protože po pražské kvalifikaci odlétají do Brazílie na Pohár FIFA, kde je čekají další zápasy...

O to horší konstelace pro nás. Italům sezóna nekončí, neboť je čeká za oceánem další soutěž a další vrchol, na který se chystají. My máme před sebou jen páteční kvalifikaci, takže člověku už se mohou honit hlavou myšlenky na dovolenou.

Vám se honí také?

Pro mě jeden zápas navíc nepředstavuje žádný rozdíl.

Mimochodem - už máte naplánováno, kam s rodinou vyrazíte?

Za sluníčkem k moři, protože letos počasí za moc nestálo. A potom plánujeme návštěvu Nizozemska, protože se přátelíme s Arjenem Robbenem ještě od doby, kdy jsme spolu hrávali v Chelsea.

I Robben o tom mluvil. A dokonce se zmínil, že hned po vítězství Bayernu ve finále Ligy mistrů jste mu posílal gratulaci...

A nejen to, i jsme spolu mluvili. Byl jsem rád, že na třetí pokus konečně Ligu mistrů vyhráli.

Bude hodně pikantní, až vás Mourinho povede v pražském Superpoháru coby vítěze Evropské ligy proti vítězi Ligy mistrů Bayernu... V Edenu tak dojde vlastně k odvetě za loňské mnichovské finále...

Od mnichovského finále už uběhl rok, což je ve fotbale dlouhá doba, takže vzpomínky na Mnichov nebudou mít na náš zápas vliv. To spíše souboj Guardioly na lavičce Bayernu s naším novým trenérem bude pikantnější a po diváky i fanoušky zajímavější.

Debatovali jste v kabině Chelsea o pravděpodobnosti návratu Mourinha? Měli jste informace, že novým koučem bude právě charismatický Portugalec?

Nezajímali jsme se o to, protože nás čekalo finále Evropské ligy, které jsme chtěli vyhrát. A naháněli jsme třetí místo v lize, abychom si zajistili přímou účast v Lize mistrů bez nutnosti hrát předkolo. Trenér Benítez pomohl nám, pomohl klubu. Zanechal nesmazatelnou stopu. Ale vědělo se, že odejde. A všichni jsme čekali, zda se potvrdí spekulace o příchodu Mourinha.

Potěšilo vás, že se dohady naplnily?

Věřím, že naváže na úspěchy, kterých jsme s ním dosáhli při jeho prvním působení v Chelsea, a minimálně je vyrovnáme, nebo ještě lépe překonáme. Moc se na novou sezónu těším. Čeká nás mnoho výzev. Návrat staronového trenéra je lákavý pro všechny. Nejen pro hráče, co s ním pracovali, ale i pro kluky, kteří se s Mourinhem teprve seznámí. A v neposlední řadě jde o lákadlo pro média. V Anglii se na jeho návrat těšili všichni.

Mourinho vedl Chelsea v letech 2004 až 2007. Následně působil v Interu Milán a Realu Madrid. Sledoval jste jeho práci? Změnil se?

Nemyslím si, že je v něčem jiný. A pokud ano, poznám to až po začátku přípravného kempu.

Konzultovalo s nejzkušenějšími hráči Chelsea, k nimž patříte, vedení klubu angažování nového trenéra?

Ne! Hráči nemají možnost mluvit do těchto věcí. Jde čistě o záležitost vedení.

Vraťme se ještě zpátky ke Zlatému míči a vašemu pocitu, že končící sezóna patřila k vašim nejzdařilejším. Z čeho pramení, když už si stabilní výkonnost udržujete pět šest let?

Měl jsem jen minimum zdravotních problémů, s nimiž by se nedalo hrát, což je pro výkonnost důležité. A na formě se to pochopitelně odrazilo. Vědomí, že na mě všichni spoléhají, pochopitelně také. Ale to platí po celá poslední léta v Chelsea.

Získal jste Zlatý míč již poosmé, takže by bylo zajímavé slyšet, koho ze svých konkurentů byste volil vy?

Strašně těžké vybírat... Matěj Vydra byl třeba vyhlášen nejlepším hráčem druhé anglické ligy, což už něco znamená, byť u nás doma může někdo namítat, že šlo jen o druhou ligu. jedním z kandidátů by byl i Tomáš Hübschman, které odvedl své jak v klubu, tak i v reprezentaci, Jarda Plašil zase vyhrál s Bordeaux Francouzský pohár. Tomáš Rosický měl smůlu, že část sezóny promarodil a dlouho nehrál, ale když byl v posledních týdnech a měsících zdravý, vedl si výborně. Pro reprezentaci před kvalifikací s Itálií je to jen dobře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články