Hlavní obsah

Fotbalový reprezentant Kozák: Pár gólů z Evropské ligy bych vyměnil za trefu na italské scéně

Radek MalinaSport.czPrávo

Král střelců v Evropské fotbalové lize 2012/13! Český útočník Libor Kozák! Podruhé v historii – po sparťanu Petru Novákovi (PMEZ 87/88) – byl nejlepším kanonýrem některé evropské klubové soutěže hráč s českým či československým pasem. „Vyměnil bych to za góly v italské lize," říká borec z Lazia Řím, s nímž slavil triumf v Italském poháru. Možná šlo o trofej na rozloučenou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák krátce poté, co nepřekonal Gianluigiho Buffona.

Článek

Jaká byla vaše sezóna z čistě osobního pohledu, když vezmete výkony v italské a Evropské lize?

Byl to extrém. V lize jsem hrál méně, než bych si představoval. Přesto jsem se dostával do šancí, které volaly po gólu. V Evropské lize jsem často skóroval z mnohem složitějších, až krkolomných pozic. Netuším, v čem byl problém. Možná šlo o psychický blok. Člověk je trošku sklíčený, když sezóna běží, starty přibývají a góly ne. Pořád jsem na svoji produktivitu myslel. Moc mě mrzí, že jsem se v italské lize netrefil ani jednou.

Pomohla vám v očích fanoušků i klubového vedení včetně trenéra bilance z Evropské ligy?

V Itálii se jednoznačně při porovnání s Evropskou ligou staví na vyšší stupínek domácí soutěž. Pochopitelně že když jsme byli ve čtvrtfinále evropské soutěže, už se našemu účinkování věnovala pozornost a lidé naším soubojem s Fenerbahce žili. Mrzelo mě, že jsme nepostoupili. Mohl jsem si ještě vylepšit bilanci (usměje se). Ale vážně. Zcela upřímně říkám, že bych některé z gólů v Evropské lize vyměnil za trefu na italské scéně.

Obětoval byste tedy i cenu pro nejlepšího střelce Evropské ligy?

Jde o velký úspěch, což je nezpochybnitelné. Je to pochopitelně hodně příjemné. Hlavně pro sebevědomí jde o velmi důležitý čin. Ale mně by moc pomohlo, kdybych se prosadil i v Sérii A. Některé moje neproměněné šance nás možná stály lepší umístění v lize. A mě lepší pozici. Kdybych měl bilanci půl na půl a třeba čtyřikrát se trefil v italské lize, byl bych spokojený.

S Laziem jste skončili sedmí až za nejnenáviděnějším rivalem AS Řím, nicméně ve finále Italského poháru jste právě městského soka porazili a zajistili si místo v Evropské lize. Šlo o náplast na rozpačitou sezónu?

Určitě. Odčinili jsme ročník, který fanoušci i vedení hodnotili jako neúspěšný. Ale porazit v posledním zápase AS, když jde navíc o pohár, to byl senzační úspěch.

O jak vypjatý souboj šlo?

Město vzájemným soubojem žilo už měsíc předem. A ještě dlouho žít bude. Nikdy v historii se nestalo, že se ve finále střetly římské kluby. Emoce byly obrovské. Hráči AS brečeli, my jsme bouřlivě slavili.

Kazil vám radost fakt, že jste do zápasu vůbec nenastoupil?

Byl jsem rád za vítězství. Bral jsem vše pozitivně. Doufám, že ještě někdy podobnou událost zažiju přímo na hřišti. Mrzí mě, že jsem zůstal jen na lavičce náhradníků. Ale vše jsem si i tak užil. Absolvovali jsme okružní jízdu otevřeným autobusem, ještě ve tři ráno bylo město plné našich fanoušků. Neopakovatelná atmosféra!

Ve vašem případě šlo možná o poslední možnost, kdy jste na sobě měl dres Lazia. Jak to vypadá s pokračováním vašeho angažmá v klubu?

Nyní se vše bude řešit. Máme sice dovolenou, ale mobil budu mít v permanenci. Chci od vedení jasně vědět, co se mnou zamýšlí. Nemám sice informace, že by někoho kupovali, ale chtěl bych pravidelně hrát. Pořádná porce zápasů by mi prospěla.

Cítíte, že prosadit se v Laziu do základní sestavy přes Kloseho, Floccariho, Sahu, Keitu, Zárateho a další je hodně složité?

Mám smlouvu ještě na dva roky. A chci opravdu pořádnou porci zápasů, abych se stal důležitou součástí týmu. V Laziu jsem v takové pozici jen v určitých částech sezóny. Prostě chci být více na hřišti. Nastoupil jsem pětkrát v základní sestavě v italské lize, což není příliš uspokojivé číslo.

Takže preferujete pro pokračování kariéry menší klub, kde nebude tak přeplněná soupiska hvězdnými spoluhráči?

Konkurence člověka smázne, pokud se nedaří, ať jde o jakýkoliv klub. Někdy jsem se v Laziu cítil důležitou součástí týmu, ale šlo prostě jen o okamžiky. Proto bych skutečně možná preferoval menší klub, abych se mohl odrazit výš.

Řešil jste svoji situaci i s trenérem Vladimirem Petkovičem, nebo zásadně sestavu s hráči nerozebírá?

Hodně s námi mluví. Potrpí si, aby lavička stála za ním. Pochopitelně nikdo není mezi náhradníky spokojený, ale trenér mi pokaždé jasně řekl, kdy dostanu šanci. Věděl jsem, že netrénuji pro nic za nic. Soustředil jsem se, abych byl pořád připravený. Jeho přístup určitě pomáhá.

Kde tedy podle vás zahájíte přípravu na novou sezónu?

Předpokládám, že v Laziu. Vše se bude řešit za pochodu. Máme sraz na začátku července, v polovině srpna klub čeká boj o Italský superpohár. Uvidíme, zda budu na hřišti.

Kozák v sezóně 2012/13
Italská liga19 zápasů0 gólů
Evropská liga11 zápasů10 gólů
Italský pohár1 zápas0 gólů
Česko3 zápasy0 gólů

Reklama

Související témata: