Hlavní obsah

Itálie se bude připravovat na Čechy zápasem proti Argentině

Praha
Aktualizováno

Fotbalové národní týmy mají ve středu jednu z posledních možností vyladit svou hru před podzimním závěrem kvalifikace, která rozhodne o účastnících mistrovství světa v Brazílii. Srpnový termín na přípravu využila i Itálie, která se bude na zářijové souboje s Bulharskem a Českem chystat zápasem s Argentinou. Za tu měl nastoupit i nejlepší hráč světa Lionel Messi, ale kvůli svalovému zranění nakonec hrát nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Libor Kozák (dole) v souboji s italským obráncem Ignaziem Abatem.

Článek

Také Itálie postrádá svou hlavní ofenzivní hvězdu Maria Balotelliho, který se s týmem připravoval, ale kvůli vodě v koleni nastoupit nemůže.

I bez těchto dvou hráčů Italové očekávají kvalitní zápas, který jim napoví o formě týmu na startu nové sezóny. "Pozvali jsme si silného soupeře, abychom odhalili naše slabiny. Chci vidět hráče, jak si proti Argentině poradí," řekl trenér Cesare Prandelli. "Je to pro nás důležitý test našich schopností," dodal.

Pro obě země jde o prestižní souboj už kvůli tomu, že v Argentině je mnoho hráčů s italskými předky, naopak v italské nominaci je například argentinský rodák Pablo Osvaldo. Prestiž zápasu zvyšuje skutečnost, že byl zorganizován na počest zvolení papeže Františka. Bývalý argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio přijal v úterý oba týmy při soukromé audienci, ale zápasu se osobně zúčastnit nemůže.

"I tak to bude veliká oslava. Že jsme se mohli potkat s papežem, je pro nás mnohem důležitější než samotný zápas," řekl Prandelli, který je silně věřící.

Poslední vzájemný zápas z roku 2001 v Římě, který skončil výhrou Argentiny 2:1, pamatuje z aktuálních nominací jen italský gólman Gianluigi Buffon. Ten může nastoupit ke svému 134. utkání a už jen dva starty mu budou chybět k rekordu Fabia Cannavara v počtu zápasů za národní tým.

"Určitě to bude výjimečný zápas. Ve hře nejsou žádné body, ale je tam mnoho jiných aspektů, které nás donutí vydat ze sebe maximum," řekl Buffon.

Arméni se budou připravovat na Čechy proti Albánii

Přípravný termín využijí i další čeští soupeři v kvalifikaci. Malta se představí v Ázerbájdžánu, Dánsko v Polsku, Bulharsko v Makedonii a Arménie se na zářijový duel s Českem bude připravovat utkáním s Albánií.

Mezi hlavní taháky středečních příprav patří ostrovní derby mezi Skotskem a Anglií. Tradiční fotbalové státy se neutkaly už 14 let od baráže o postup na ME 2000, kterou vyhrála Anglie. I proto je duel hraný ve Wembley v rámci 150. výročí od založení Fotbalové asociace v Británii hodně očekávaný.

Pro Skoty znamená derby hodně

Velký význam mu přikládají zejména Skotové. "Pro nás to znamená opravdu hodně a pro budoucnost našeho týmu je to důležité utkání. Moc chceme uspět a posílit národní hrdost," prohlásil záložník James McArthur. "Je to jen přátelák, ale pro nás znamená všechno. Bude to jeden z nejdůležitějších zápasů mé kariéry," uvedl třicetiletý útočník Shaun Maloney.

Na programu je také jeden zápas kvalifikace mistrovství světa. Ve skupině F se Rusko představí v Severním Irsku a v případě vítězství se posune do čela tabulky před Portugalsko.

Program přípravných utkání:
16:00 (Astana) Kazachstán - Gruzie,
17:30 (Žodino) Bělorusko - Černá Hora,
18:00 (Tallinn) Estonsko - Lotyšsko
(Turku) Finsko - Slovinsko
19:00 (Kišiněv) Moldavsko - Andorra
19:30 (Lucemburk) Lucembursko - Litva
20:00 (Baku) Ázerbájdžán - Malta
(Barcelona) Srbsko - Kolumbie
(Bukurešť) Rumunsko - Slovensko
(Kyjev) Ukrajina - Izrael
(Stockholm) Švédsko - Norsko
(Vaduz) Lichtenštejnsko - Chorvatsko
20:30 (Salcburk) Rakousko - Řecko
(Istanbul) Turecko - Ghana
20:40 (Sarajevo) Bosna a Hercegovina - USA
20:45 (Kaiserslautern) Německo - Paraguay
(Cardiff) Wales - Irsko
(Skopje) Makedonie - Bulharsko
(Tirana) Albánie - Arménie
(Řím) Itálie - Argentina
(Gdaňsk) Polsko - Dánsko
(Basilej) Švýcarsko - Brazílie
21:00 (Londýn) Anglie - Skotsko
(Brusel) Belgie - Francie,
21:30 (Faro) Portugalsko - Nizozemsko
21:45 (Reykjavík) Island - Faerské ostrovy,
22:00 (Guayaquil) Ekvádor - Španělsko
Kvalifikace o MS 2014:
Skupina F:
20:45 (Belfast) Severní Irsko - Rusko

Reklama

Související témata: