Hlavní obsah

Čechíno může v klidu odpočívat, kmotr Pata a Mata ho v Maďarsku zastoupil

Budapešť

Mají jasně danou roli. V rámci srazů vytvářet servis pro Petra Čecha a také ve fotbalové reprezentaci udržovat dobrou náladu. Jako když náhradní brankáři Jan Laštůvka s Jaroslavem Drobným propašovali na oficiální focení před loňským mistrovstvím Evropy plyšové postavičky koumáků Pata a Mata. Občas si náhradníci také zachytají - a často předvedou výborné výkony.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Jaroslav Drobný na tréninku českého týmu.

Článek

Je to rok náhradníků. V únoru v Turecku zaperlil Jan Laštůvka, ve středu se v Budapešti blýskl také Jaroslav Drobný. Mezi tyčemi Češi nemají slabinu ani v případě, že gólman Chelsea na sraz nedorazí.

„Jsem rád, že když Petr Čech nemůže hrát, tak nás vždycky gólmani podrží. Máme silnou čtyřku, do ní počítám i Tomáše Vaclíka," pochvaloval si v Budapešti trenér Michal Bílek.

Třiatřicetiletý brankář Hamburku si zápas užil, vyzdvihl výkon celého týmu. „Kluci hráli velmi dobře. Trenér udělal výbornou taktiku, měli jsme šance a jen škoda, že jsme vedení nepojistili druhým gólem," líčil Drobný.

Mohl jen litovat, že nedosáhl na Dzsudzsákovu penaltu, přestože vystihl její směr. „Nevěděl jsem, kam penalty kope. Střelu dobře utáhl, nesáhl jsem si na ni. Každý inkasovaný gól naštve."

V prvním poločase však spoluhráčům zatrnulo, když gólman ve vlastním vápně s míčem na noze prokličkoval přes dva soupeře. „Po špatném zpracování míče jsem šel do rizika, které naštěstí vyšlo. Maďaři byli blízko, měl jsem i trochu štěstí. Ale podobné kličky často zkouším i na tréninku, útočník je před gólmanem nečeká. Člověk musí zkusit všechno," usmíval se Drobný labužnicky.

Povedené záskoky za Petra Čecha:
Jaromír Blažek
Česko - Německo 2:1 (ME, 23. června 2004) - Po dvou zápasech báječného portugalského šampionátu měli Češi postup do čtvrtfinále v kapse a na hřiště se dostal druhý sled. Přesto porazili i Němce v euforii, do níž báječně zapadl také brankář. Nedosáhl jen na Ballackovu gólovou ránu, svými zákroky udržel tým v naději na bodový úspěch. Když pak skvěle zlikvidoval Schneiderovu dorážku, čeští fanoušci v závěru utkání vyvolávali i Blažkovo jméno. A Němci jeli domů...
Daniel Zítka
Česko - Slovinsko 1:0 (kvalif. MS, 15. října 2008) - Prekérní situace. Češi začali kvalifikaci MS 2010 remízou v Severním Irsku a porážkou v Polsku, takže Slovince už v Teplicích prostě zdolat museli. Hráli však zoufale a jen gólmanovi děkovali, že se ke třem bodům nakonec dopachtili. Zítka podal ve svém druhém mezistátním startu mimořádný výkon! Ještě do přestávky zlikvidoval dva samostatné nájezdy soupeře, byl mužem zápasu. K postupu do Afriky to ale nakonec stejně nepomohlo...
Jaroslav Drobný
Maroko - Česko 0:0 (příprava, 11. února 2009) - Byl to jeho debut, v té době byl až trojkou za Čechem a Zítkou. V reprezentační premiéře si na africké půdě zachytal mnohem více, než čekal. Své kvality ovšem potvrdil. V obou poločasech předvedl důležité zákroky, zachránila ho také tyč a břevno, takže čisté konto a bezbrankovou plichtu udržel.
Jan Laštůvka
Turecko - Česko 0:2 (příprava, 6. února 2013) - Zranění se na Petra Čecha v poslední době lepí, a tak musejí být trenéři v pohotovosti. Po první letošní prověrce však mohli spát klidněji. Laštůvka zvládl zápas s bravurou. Nároďák sice brzy získal dvougólový náskok, bez výrazné pomoci svého gólmana by ho však sotva udržel. V každém poločase předvedl jeden skvělý zákrok a další povedené přidal.
Jaroslav Drobný
Maďarsko - Česko 1:1 (příprava, 14. srpna 2013) - Čech dostal po dlouhém americkém turné s Chelsea volno, ale odpočívat mohl zcela v klidu. Drobný se znovu blýskl. Začal drzým kličkováním ve vápně, za stavu 1:1 pak zneškodnil Maďarům dvě tutovky a pohlídal Čechům remízu. Navíc vystihl i směr Dzsudzsákovy penalty, ale na bezchybně umístěný míč nedosáhl.

Reklama

Související témata: