Hlavní obsah

VIDEO: Když neporazíme Arménii, situace bude kritická, říká Čech

Praha

Byl hrdinou pátečního Superpoháru proti Bayernu Mnichov, přesto brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech na vysněnou trofej nedosáhl. Po dlouhé době si tak alespoň v Česku užil volný víkend s rodinou a teď už myslí jen na nadcházející reprezentační bitvy. „Arménie je pro nás zápasem roku, a když nevyhrajeme, situace by už byla kritická,“ tvrdí před pokračováním kvalifikace MS.

Rozhovor s reprezentačním brankářem Petrem Čechem před utkáním s Arménií. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kolik podle vás bude stačit bodů na postup do baráže?

Počítám s variantou, že když vyhrajeme tři zápasy ze čtyř, tak to na baráž stačit bude. Teď před sebou máme v podstatě zápas o všechno. Abychom si udrželi naději na postup a měli vše ve svých rukách, musíme Arménii porazit. Je to klíčová bitva.

Je v silách týmu tři ze čtyř zápasů vyhrát?

Já tomu věřím. V minulosti už jsme hráli podobné zápasy s papírově silnějšími soupeři a dokázali jsme to. Můžeme vyhrát i čtyři zápasy ze čtyř, ale všichni víme, že to nebude nic lehkého. Hrajeme třikrát venku, navíc ohromně těžké utkání v Itálii. Tam by bylo ideální bodovat, neprohrát. Ale teď je klíčová Arménie, protože když tenhle zápas nezvládneme, tak by to bylo hodně špatné.

Berete to tak, že Arménie rozhodne o všem?

Rozhodne, jakým směrem se může český fotbal posunout. Když to nezvládneme, už nebudeme mít nic ve svých rukách. Buď budeme doufat v pomoc ostatních, nebo budeme koukat na baráž a následně samotný turnaj jen v televizi, což bychom nechtěli.

Arménie dokázala v kvalifikaci v červnu vyhrát 4:0 v Dánsku. Vystrašila vás tím?

My víme, že je to dobrý tým. Když se podíváme na zápas, který jsme hráli u nich, sice jsme vyhráli 3:0, ale tak jednoznačné to rozhodně nebylo. Oni byli v první půli lepší, ale branka nepadla a my dokázali po pauze dát tři góly.

V čem je Arménie nebezpečná?

Mají rychlý přechod do útoku. Když se dostanou do přečíslení, hrozí nebezpečí. Jejich hráči už nastupují v lepších týmech, už to není jen o jednom nebo dvou fotbalistech, kteří působí v lepších klubech. Třeba Mchitarjan dal teď v bundeslize za Dortmund dva góly Frankfurtu. Určitě k nám přijedou povzbuzeni tou výhrou v Dánsku a čekám stejně těžký zápas, jaký jsme hráli v Arménii. Oni mají bleskový přechod do útoku a hrát venku na brejky jim vyhovuje daleko víc.

V pátek nastoupíte bez Hübschmana, Daridy nebo Vydry. Je to velké oslabení?

Nedá se nic dělat. Máme tu zase jiné kluky, kteří se taky mohou ukázat. Věřím, že se s těmi změnami vypořádáme, kádr máme dostatečně široký.

Po týdnu se vrátíte do Edenu, kde jste hrál v pátek s Chelsea Superpohár. Nepřepadnou vás tam černé myšlenky?

Já myslím, že stadión za to nemůže. (úsměv) Prostě je náhoda, že to takhle vyšlo. Teď nás čeká úplně jiný zápas.

Už z vás vyprchalo zklamání po zápase s Bayernem?

Rozhodně ne. Myslím, že to bude stejné i za půl roku, protože je to zápas o pohár, který nemáte garantovaný každý rok. Kdybych věděl, že ho příští léto budu hrát znovu a mám šanci na reparát, tak by mě to tolik nemrzelo. Holt se musíme znovu pokusit vyhrát evropský pohár.

Podíváte se na Superpohár někdy ze záznamu?

Možná až skončím a bude čas bilancovat. V minulosti se moc nepitvám. Když jsme vyhráli Ligu mistrů, dostali jsme pamětní DVD a pořád ho mám v krabici... Ještě jsem se na to nekoukal.

S Bayernem bude hrát brzy Plzeň v Lize mistrů. Co byste hráčům Viktorie doporučil?

Aby se na ten zápas o Superpohár radši moc nedívali. (smích) Zbytečně se trápit tím, jak je ten tým dobrý, nemá cenu. Plzeň bude muset hrát svůj fotbal a ne jen stát na vápně a bránit. Oni vědí, že favoritem skupiny nejsou ani náhodou, ale zas na ně nebude žádný tlak, což je obrovská výhoda. Mohou se pokusit uhrát víc bodů než CSKA a hrát o postup do Evropské ligy, což by byl z téhle skupiny velký úspěch.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články