Hlavní obsah

Buffon si může proti Česku připsat rekordní start v reprezentaci

Úterní zápas s Českou republikou nebude pro brankáře Gianluigiho Buffona pouze běžným utkáním kvalifikace o postup na mistrovství světa. Pokud totiž pětatřicetiletý fotbalista nastoupí i tento pátek proti Bulharsku, vyrovná o čtyři dny později rekord 136 zápasů v italské reprezentaci. Navíc na stadiónu Juventusu, kde chytá už dvanáct let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Gianiugi Buffon na Letné.

Článek

"Když všechno dobře dopadne, bude to skvělý úspěch," řekl Buffon, který může vyrovnat výkon bývalého spoluhráče z klubu i národního týmu Fabia Cannavara. "Nicméně vzhledem k tomu, že jsem se do reprezentace dostal celkem brzy, se něco takového dalo očekávat," dodal.

"Ovšem i tak to bude příjemné. Jsem v národním týmu už šestnáct krásných let. V nominaci jsem byl poprvé v roce 1997 a o rok později jsem už byl jednička," uvedl Buffon, který si navíc může rekord připsat v zápase proti zemi, odkud pochází jeho manželka. Brankář totiž žije s českou modelkou Alenou Šeredovou, s níž má dva syny.

Reprezentace se nikdy nevzdá

"Reprezentovat je čest, ale člověk na to přijde až postupem času, jak jste starší," prohlásil mistr světa z roku 2006. Proto by prý také nikdy neodmítl nominaci. "Bylo by to jako plivnutí do tváře všem lidem, kteří po reprezentaci touží, ale nikdy se do ní nedostanou," uvedl.

A ze stejného důvodu prý také sám od sebe v národním týmu neskončí. "Nikdy to nebudu já, kdo řekne: 'Dost'. Bral bych to jako útěk z boje," citovala Buffona agentura ANSA. "Ale když mě v budoucnu trenér nenominuje nebo ze mě udělá náhradníka, nebudu s tím mít problém. Zatím ale čekám na rozkazy a teprve až mi řeknou, abych skončil, kývnu hlavou a rozloučím se," prohlásil loňský vicemistr Evropy.

Reklama

Související témata: