Hlavní obsah

I věčný optimista Pelta už víru v postup české reprezentace do Brazílie ztratil

Praha

Ani věčný optimista Miroslav Pelta už příliš nevěří, že by se po páteční kvalifikační prohře s Arménií mohla česká fotbalová reprezentace na světový šampionát do Brazílie alespoň přes baráž probojovat. „Šance na postup už je jen teoretická. Když doma porazíme ze všech soupeřů jen Maltu, těžko můžeme mít postupové ambice. Podle mých propočtů ani devět bodů stačit nemusí," nechal se první muž českého fotbalu Pelta slyšet před nedělním odletem k dalšímu dílu kvalifikace v Itálii.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předesda FAČR Miroslav Pelta před odletem fotbalové reprezentace do Itálie.

Článek
Fotogalerie

Páteční večer byl hodně hořký. V jakém rozpoložení se vydáváte k dalšímu pokračování kvalifikace do Itálie?

Když jsme v pátek v Edenu vyrovnali, byl jsem přesvědčený, že vítězný gól nakonec vstřelíme a tři body získáme. Zvláště, když Arméni museli vystřídat brankáře. Jenže nešťastná branka v prodloužení zacloumala se všemi. Mě nevyjímaje.

Aby ne, když postupové naděje devalvovaly de facto k nule...

Šance na postup už je jen teoretická. Když doma porazíme ze všech soupeřů jen Maltu, těžko můžeme mít postupové ambice.

Takže už ani vy v postup do Brazílie nevěříte?

I kdybychom zbývající zápasy ve skupině zvládli, zůstává šance na postup už jen teoretická. Musíme se však o druhou příčku pokusit, byť by nám zbývalo pouhé procento naděje. Přiznávám ale, že jsme v kritické situaci.

Vy si opravdu myslíte, že současná reprezentace je schopná v Turíně uspět?

Proč to nezkusit? Až zápas ukáže, zda jsme toho schopni.

Bezprostředně po duelu s Arménií jste se objevil mezi hráči v kabině, nikdo z nich však nechtěl prozradit, jakou řeč jste k nim vedl...

Nejsem zmatkař, tomu mě léta ve fotbale naučila. Proto jsem mluvil s klíčovými hráči národního týmu a apeloval jsem na ně, abychom kvalifikaci nebalili, i když situace není dobrá.

Takže morální mobilizace?

Pochopitelně, protože z některých hráčů zklamání doslova crčelo. Takový Rosický chtěl strašně moc strhnout výhru na naši stranu, a když se to nepovedlo, byl hrozně zklamaný.

Žádné další sezení s hráči či trenéry se během víkendových dnů nekonalo?

V Turíně k tomu bude příležitost, neboť letíme s dvoudenním předstihem. Manévrovací prostor pro záchranu našich postupových ambicí se ovšem zmenšil natolik, že i já - věčný optimista - se dívám na postupové naděje pesimisticky.

Máte už připravený katastrofický scénář vycházející z případné prohry v Itálii?

Reprezentaci mám sice v gesci já, ale ve zmiňovaném případě by šlo o tak zásadní rozhodnutí, že bych svolal mimořádný výkonný výbor, na němž bychom situaci řešili. Zatím ale nechci dělat předčasné závěry. Teď nás čeká Itálie, s níž chceme uspět a bodovat. Teprve když v Turíně nevyhrajeme, bude jasné, že na mistrovství světa nepostupuje a bude tudíž na místě rozhodovat, co dál.

Reklama

Související témata: