Hlavní obsah

Aston Villa ho zachránila, teď by měl Kozák spasit Bílka. Útočník ale podobné dedukce odmítl: O tom se nebavíme

Zdeněk Pavlis (Turín)Sport.cz

Zájem Aston Villy pro něho znamenal hotovou spásu. Sedm milionů liber, tedy v přepočtu přibližně 212 miliónů korun, které za něho byl účastník Premier League ochoten zaplatit, pak doslova vykoupení. V římském Laziu totiž Libor Kozák příležitost nedostával a jeho výkony a hra tím zákonitě trpěly. Střelecké schopnosti rovněž. Ostatně, v pátečním kvalifikačním duelu s Arménií se to ukázalo, neboť se absolutně neprosadil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Libor Kozák během tréninku národního týmu.

Článek

Věříte po pátečním výbuchu, že se ještě můžete o druhou příčku ucházet, když už všichni - šéfa českého fotbalu Peltu nevyjímaje - propadli skepsi a pesimismu?

Máme v mužstvu velké a zkušené hráče, kteří podobnou situaci v minulosti zažili a jsou na ni zvyklí. Musíme si s ní poradit i tentokrát, což znamená makat a zkusit vyhrát v Itálii. Nesmíme se smířit s tím, že je kvalifikace ztracená.

Budete bojovat i za trenéra Bílka, pro něhož by mohl nezdar v úterním duelu znamenat konec u reprezentace?

Na takovéto téma se nebavíme. Spousta lidí nám nevěří, což je po pátku celkem pochopitelné, ale je na nás, abychom si s tlakem poradili a věřili, že zápas s Itálií zvládnout můžeme.

Na Italy musíte být pořádně nažhavený. Nejenže jste měl už v jarním duelu v Praze tolik šancí, že jste je mohl sám porazit, teď jste se s jejich ligou ke všemu rozloučil, protože v Laziu jste nedostával příležitost. Máte teď o to větší chuť si na nich smlsnout?

Nejde o chuť, protože góly bych chtěl dávat v každém zápase. Zvláště teď, kdy v nás všech stále ještě leží páteční prohra s Arménií, kterou musíme odčinit. Ať dá v úterý večer squadře branku kdokoli z nás, hlavně abychom utkání zvládli.

Jenže v bráně Italů bude stát skvělý Buffon, který je ve znamenité formě. Ostatně, v pátek to v duelu s Bulharskem opět dokázal, neboť vynikajícími zákroky svému týmu zařídil výhru. Jak velký respekt z něho jde?

Velký, protože momentálně je skutečně v náramné formě. I tak si ale myslím, že ho překonat můžeme.

Pro vás bude mít úterní střetnutí pikantní příchuť i v tom, že se potkáte s bývalými spoluhráči z Lazia Candrevou a Marchettim.

Ani jsem se s nimi před odchodem do Aston Villy nestačil rozloučit, takže se samozřejmě těším, že si s nimi popovídám. Candreva je teď ve formě, a proto si i na něho musíme dát pozor a na hřišti ho zastavit.

S Laziem jste se kvapně rozloučil, ale jistá nostalgie na Řím ve vás musela zůstat...

Pochopitelně, protože si mě v osmnácti vybrali a dali mi šanci vstoupit do velkého fotbalu. Teď sice začala další etapa mé kariéry, ale na Lazio budu vzpomínat jen v dobrém.

Se spoluhráči v Laziu jste se nestačil při kvapném přestupu na ostrovy ani rozloučit, v Aston Ville jste se pro změnu nestačil s těmi novými ani pořádně poznat. Měl jste alespoň možnost promluvit si s trenérem Lambertem?

Bavil jsem se s ním, ale až čas ukáže, jaká bude má role v jeho týmu Šanci určitě dostanu a záleží jen na mně, jak ji využiju. Angažmá v Premier League je každopádně mým dalším splněným snem.

Budete mít ale v Birminghamu velkou konkurenci, neboť Aston Villa v létě vydatně posilovala...

Koupila skutečně sedm nových hráčů, kádr vydatně posílila a má dobré mužstvo. Uvidíme, jak se nám povede.

V Aston Ville nejste prvním Čechem. Před vámi v barvách Villans hrávali Patrik Berger i třeba Milan Baroš. Zanechali v klubu nějakou stopu?

Při mé návštěvě v Birminghamu na ně vzpomínky zazněly, takže stopa po nich v Aston Ville určitě zůstala.

Reklama

Související témata: