Hlavní obsah

Buffon není nepřekonatelný. Problém je v nás, máme psychický blok, tvrdí spalovač šancí Kozák

Turín

Kolik už jen vyložených střeleckých příležitostí měl? A kolik jich spálil? Doma proti Itálii, v přípravě v Maďarsku, naposledy v pátek v dalším díle kvalifikace o Brazílii proti Arménii. A teď bude mít ke všemu v bráně squadry Buffona chytajícího ve znamenité formě. Čtyřikrát proti němu zatím Libor Kozák nastoupil, ani jednou ho nepřekonal. „Problém není v Buffonovi, ale v psychickém bloku, který po tolika zmařených šancích už v sobě máme,“ vysvětluje chabou střeleckou produktivitu české reprezentace posila anglické Aston Villy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Josef Hušbauer (zleva), Ondřej Kušnír, Libor Kozák a Michael Rabušic při tréninku české fotbalové reprezentace před odletem ke kvalifikačnímu duelu do Itálie.

Článek

Během působení v římském Laziu i české reprezentaci jste měl proti sobě Buffona už čtyřikrát, ani jednou jste ho ale nepřekonal. Dá se mu vůbec vstřelit gól?

Proč by ne? Brána je veliká. A když se před ním objeví člověk tváří v tvář, musí dát gól. Ať je to Buffon, nebo kterýkoli jiný brankář.

Takže věříte, že i gólmanská legenda mezi tyčemi squadry je k překonání? Že jste toho schopen právě vy? Skutečně si na něj věříte?

Já chci dávat góly komukoliv, i když v případě Buffona by to těšilo ještě víc.

V čem tkví největší Buffonova síla? Proč je tak skvělý?

Hlavně proto, že podává už léta vyrovnané výkony a je mezi brankáři na vrcholu. Prostě velký gólman, který nasbíral spoustu zkušeností.

Vnímáte, že máte proti sobě v soupeřově bráně takovou osobnost, jakou je právě Buffon?

Na hřišti nad něčím podobným vůbec neuvažuji. A nemyslím, že by na tom byl některý ze spoluhráčů jinak. Možná ještě tak před zápasem, ale jakmile utkání začne, nikdo nepřemýšlí o tom, zda překoná Buffona, nebo jiného gólmana.

Jenže vám už dělá problém překonat jakéhokoli gólmana. A ani jejich případné střídání vám není nic platné, což se ukázalo v Edenu. Arméni se museli obejít v posledních dvaceti minutách bez své zraněné jedničky mezi tyčemi Berezovského, ale ani to vám nepomohlo.

Problém je v tom, že šance si sice připravíme, ale využít jich nedokážeme. Proti Italům v Praze, stejně jako poté proti Maďarům a Arménům jsme měli snad dvacet příležitostí, ale góly jsme dali jen dva, což je strašně málo.

Čím vysvětlíte, že se tak střelecky trápíte?

Jednou z možností je psychický blok, který na nás padl. Uvědomujeme si, že si střelecké možnosti vypracujeme, ale branky nedáváme. Ale i s tím se musíme poprat a zápas s Itálií zvládnout.

Myslíte, že toho jste schopni? Že můžete Itálii skutečně porazit, čemuž už snad nikdo - fotbalového předsedu Peltu nevyjímaje - nevěří?

Italové mají silné mužstvo s výbornými individualitami, ale musíme se poprat se situací a pokusit se utkání zvládnout. V Praze jsme s nimi na jaře sehráli pěkný zápas. Do úterního utkání půjdeme asi s podobnou taktikou, a pokud podáme stejný výkon a přidáme i branku, vyhrát v Turíně můžeme.

Reklama

Související témata: