Hlavní obsah

Nedvěd Čechům fandit bude, ale moc nadějí jim nedává. Tak slabé Italy, jako v Praze, určitě nepotkají, varoval

Turín

Objevil se na stadiónu Juventusu v samém úvodu tréninku české reprezentace a samozřejmě byl okamžitě středem pozornosti. Hráčů, členů českého realizačního týmu, novinářů pochopitelně také. „Samosebou že budu v úterý fandit Čechům, ale tak slabé Italy, jako v červnu v Praze, určitě v Turíně nepotkají. Squadra naopak udělá vše pro to, aby vyhrála a poslední krok na mistrovství světa udělala,“ myslí si bývalý český reprezentant a dnes člen vedení turínské Staré dámy Pavel Nedvěd.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Bývalý fotbalista Juventusu Pavel Nedvěd (vlevo) hovoří s manažerem reprezentace Vladimírem Šmicrem (vpravo) a tiskovým mluvčím národního týmu Jaroslavem Kolářem.

Článek

Fotbalisté národního týmu den před zápasem v Itálii

Trenér Bílek je před duelem se squadrou optimistou a věří ve výhru, hráče už nakazil také. Vy jste býval rovněž nezlomným optimismem také proslulý, ale přesto - připadá vám reálné, aby se za panující konstelace česká reprezentace ještě dostala na světový šampionát do Brazílie?

Je strašně těžké vyhrát tři zápasy a přitom ještě nemít jistotu, že to bude na postup stačit. Hráče to může psychicky poznamenat a jejich sebevědomí nahlodat. Musí ale zkusit zabrat. Už od úterního střetnutí s Itálií.

Myslíte, že čeští fotbalisét skutečně mají na to, aby Itálii porazili?

V červnovém zápase v Praze se ukázalo, že i s Italy se dá hrát. A český tým s nimi sehrál dobrý zápas. I šance si připravil, jen je nedokázal zužitkovat, což je jeho slabina.

Jenže doma a při premiéře na novém stadiónu Juventusu bude asi italský národní tým v docela jiném rozpoložení a formě, než když se stavěl v Praze cestou na Pohár FIFA v Brazílii...

Však jsem také v červnu v Praze řekl, že tak slabé Italy už česká reprezentace nepotká. Myslím, že se to zítra potvrdí.

Takže děláte nad Bílkovým výběrem kříž?

Především doufám, že se česká reprezentace představí na úrovni a sehraje s Itálií vyrovnaný zápas. Ale bude to mít hrozně těžké. Zvláště, když domácí kouč Prandelli zřejmě postaví hráče, kteří v pátek proti Bulharsku nenastoupili, odpočali si a budou hladoví.

Takže nehrozí, že by snad squadra za současné konstelace ve skupině Čechy podcenila a dala tím Bílkovu týmu naději...

To tedy určitě ne, na lehkou váhu Italové zápas rozhodně nevezmou. A o podcenění už nemůže být vůbec řeč. Udělají naopak všechno pro to, aby vyhráli a poslední krok do Brazílie tím učinili. Pak třeba budou moci nechat v posledních zápasech ve skupině některé hráče odpočívat.

Dají se vůbec Italové něčím zaskočit?

Těžko, protože mají skvělý mančaft. Každý je ale člověk a třeba mu nemusí zápas sednout, zatímco našim hráčům třeba utkání zrovna vyjde.

Moc povzbudivě ovšem vaše slova nezní... To opravdu pro ně nemáte nějakou radu, s čím na squadru vyrukovat?

Trenéři hru Italů určitě probrali a mužstvu poradí. Osobně bych začal u Pirla. To je jejich mozek a tvůrce hry...

V Čechách už se hodně spekuluje o konci trenéra Bílka a jeho nástupci...

...ale spekuluje se předčasně, protože Michal Bílek má ještě tři utkání, aby na světový šampionát postoupil. Byla by velká škoda v Brazílii chybět. Sám bych jel fandit.

Jenže nejde jen o tři zápasy, ale i o potřebný bodový zisk, který se už teď jeví jako hodně hypotetický.

Kdyby se postup nepodařil, vedení českého fotbalu bude situaci určitě řešit. Zatím to však není aktuální.

V souvislosti s Bílkovým nástupcem se mluví i o českém trenérovi působícím v Itálii Zdeňku Zemanovi. Vy jste ho poznal v Laziu, takže dokážete posoudit a srovnávat, zda by národnímu týmu pomohl...

Nedovedu si ho u reprezentace dost dobře představit, protože on je vysloveně trenérem pro klub. Musí si s mužstvem udělat svou přípravu, vštípit mu svůj styl hry, na což nemá u národního mužstva během tří dnů vůbec čas.

A co vy?  Už jste vystudoval potřebnou trenérskou třídu?

Ne a ani trenérské ambice zatím nemám.

Takže budete v úterý jen fandit?

Pochopitelně. A samozřejmě českému týmu. Šálu nebo českou vlajku si však na krk nevezmu, i když všichni tady samozřejmě ví, že jsem se v Čechách narodil a žil. Jenže teď jsem sedmnáctým rokem v Itálii, což je pořádný kus života.

Jak dopadne kvalifikační zápas Itálie - Česko?
Zvítězí Itálie
71,8 %
Zápas skončí remízou
9,1 %
Zvítězí Česká republika
19,1 %
Celkem hlasovalo 31238 čtenářů.

Reklama

Související témata: