Hlavní obsah

Gólman Buffon vyrovná historický rekord. Znechutí mu ho Češi?

Turín

Fotbalový brankář Gianluigi Buffon před úterním zápasem s českou reprezentací v kvalifikaci mistrovství světa vyhlíží dosažení dalšího milníku. Pokud se nestane nic nepředpokládaného a večer v Turíně bude hájit branku Itálie, připíše si 136. start v národním týmu. Tím by vyrovnal národní rekord svého kamaráda a dlouholetého parťáka Fabia Cannavara, s nímž v roce 2006 v Německu slavil titul světových šampiónů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Gianiugi Buffon (vlevo) uklidňuje českého útočníka Libora Kozáka.

Článek

Buffon, to je vzor spolehlivosti, oddanosti a vytrvalosti. "K vyrovnání rekordu mu můžu jen gratulovat. Ale nepřekvapilo mě, že na něj dosáhl. Dlouhodobě je to absolutně excelentní gólman. Sami jsme se o tom přesvědčili v červnu, kdy jsme mu z mnoha šancí nedali gól," připomněl kapitán české reprezentace Tomáš Rosický předchozí vzájemný zápas, který v Praze na Letné skončil bezbrankovou remízou.

Je téměř stoprocentně jisté, že se v závěrečných dvou říjnových kvalifikačních zápasech Buffon od Cannavara odpoutá a osamostatní se tak v čele italského žebříčku. Aby ale dosáhl na světového rekordmana Ahmada Hasana, který podle některých údajů nasbíral v egyptské reprezentaci 184 startů, musel by Buffon v italské brance zůstat ještě nejméně pět let.

Z evropských hráčů vede pomyslnou tabulku Lotyš Vitalijs Astafjevs se 167 starty před Estoncem Martinem Reimem (157) a slavným německým reprezentantem Lotharem Matthäusem (150). V českém táboře je jedničkou Karel Poborský se 118 starty.

V nároďáku od devatenácti

V brance národního týmu Buffon debutoval v devatenácti letech, krátce poté už byl první volbou pro kouče Dina Zoffa. Ten jako brankářská legenda rychle poznal potenciál Buffona, který pak už své konkurenty pouštěl mezi tyče jen při svých zraněních. O Euro 2000 přišel smolně kvůli zlomenině ruky, nedobrovolnou pauzu si vybral také o pět let později, když si vykloubil rameno.

A před třemi lety pro něj zůstal zakletý i světový šampionát v Jihoafrické republice. Buffona zranění zad donutilo střídat už v prvním utkání proti Paraguayi, rozhozený tým bez svého kapitána vypadl už po základní skupině a snaha o obhajobu titulu skončila fiaskem.

Jakmile se Buffon uzdravil, pozvedl i národní tým, s nímž loni došel do finále mistrovství Evropy. Italové příběhem svého reprezentačního kapitána Buffona žijí. A co víc: pětatřicetiletý gólman si vyrovnání rekordu v počtu mezistátních zápasů může okrášlit i definitivním zpečetěním postupu na mistrovství světa do Brazílie.

Poklona od Prandelliho

Pokud "squadra azzurra" dnes zvítězí, dva zápasy před koncem kvalifikace už bude mít turnaj jistý. "Gigi byl v kvalifikaci naší největší oporou," vysekl Buffonovi poklonu kouč Cesare Prandelli, který jinak chválou na individuality šetří.

Gigi, jak se manželovi české modelky Aleny Šeredové odnepaměti přezdívá, dnes navíc může slavit "doma" v Turíně, kde už dvanáct let hájí barvy Juventusu. Ten za něj v roce 2001 poslal do Parmy 1,5 miliardy korun, nikdy víc žádný gólman při přestupu nestál. Když dnes "squadra azzurra" uspěje, může se Buffon začít chystat už na pátý světový šampionát.

Buffonova euforie, která ze slavného gólmana prýští po každém podařeném zákroku či vítězství, tak může být v ostrém kontrastu se zmarem českých hráčů. Pro ně se jakákoli bodová ztráta prakticky rovná konci postupových nadějí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články