Hlavní obsah

Češi vyrukují na Italy s Daridou, ale i se Suchým a Procházkou, kteří nahradí Kadlece a Hušbauera

Turín

Samo sebou že sestavu neprozradil. „Mám v hlavě ještě několik variant,“ vykrucoval si reprezentační kouč Michal Bílek před nejkritičtějším zápasem svého působení u národního týmu. Jeho tiskový mluvčí se mu sice snažil napovědět, že pět minut před koncem kvalifikačního duelu o postup na EURO 2012 ve Skotsku bylo mnohem hůř, ale kouč ho jaksi nevnímal. Logicky, protože byl až příliš zahleděn do úterní noci a duelu se squadrou.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Obránce Václav Procházka (vlevo) a brankář Jaroslav Drobný.

Článek

Snad jen jedinkrát porušil Bílek své zvyklosti a sestavu oznámil s předstihem. Bylo to v době, kdy u reprezentace de facto začínal a na turnaji v Arábii měl mužstvo poskládané de facto z hráčů druhého sledu.

Tehdy se ovšem spálil, neboť střetnutí se Spojenými arabskými emiráty skončilo blamáží a následný duel o třetí příčku s Ázerbájdžánem ještě větší, takže od té doby buď zarytě mlčí, nebo se odvolává na hráče, jimž musí složení mužstva oznámit jako prvním.

Jak by měla česká reprezentace nastoupit:
Čech - Gebre Selassie, Suchý, Sivok, Limberský - Plašil, Procházka - Rosický, Darida, Jiráček - Kozák.

I v Turínu takovouto odpověď nachystanou měl. „Nejenže mám v hlavě několik variant, ale přemýšlím i o změnách, k nimž v porovnání s pátečním zápasem s Arménií v sestavě dojde. A může jich být hned několik," pravil Bílek vyhýbavě.

V Čechách se ovšem nic neutají. A v českém fotbale tuplem ne. Proto už dopoledne před zápasem s Itálií bylo po tajnostech, neboť od reprezentace samotné prosáklo, jaké změny trenér chystá a jakou sestavu na domácí squadru pošle.

Na hrotu bude osamocený Kozák

V porovnání s pátečním duelem proti Arménům z ní vypadne chybující Kadlec a místo něho se vedle Sivoka postaví do stoperské dvojice od první minuty Suchý, ve středové řadě bude mezi Rosickým a Jiráčkem operovat pochopitelně Darida, jemuž vypršel trest, za nimi pak bude italskou ofenzivu rozbíjet společně s Plašilem plzeňský Procházka, který se v sestavě objeví místo Hušbauera. Na hrotu útoku tudíž zůstane osamocený Kozák.

Meditace Michala Bílka pronášené čtyřiadvacet hodin před utkáním by této alternativě odpovídaly.

„Musíme v Turíně vyhrát, ale to samozřejmě neznamená, že se poženeme do bezhlavého útočení. Ani kdybych nasadil všechny čtyři útočníky, nebylo by to zárukou, že potřebné góly vstřelíme a v Turíně vyhrajeme. V Praze jsme hráli proti Arménii se dvěma, a přesto to k vítězství nevedlo," naznačil Bílek, na jakou taktiku a složení týmu zřejmě vsadí.

Kuloární zvěsti o sestavě s těmito náznaky korespondují.

Reklama

Související témata: