Hlavní obsah

Bílek v tom není sám. Irové volají po vyhazovu slavného kouče Trapattoniho

Praha

Špatné výsledky i herní projev a mizející poslední zbytky nadějí na účast na mistrovství světa pořádně rozviklali trenérskou židli pod Michalem Bílkem, jehož permanentně kritizovaná mise u národního týmu se možná naplní už po úterním zápase v Itálii. Slabou útěchou pro něho může být fakt, že v podobné pozici se momentálně nachází i jeho mnohem věhlasnější kolega.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Tohle je konec nadějí tuší irští reprezentanti (zleva) Marc Wilson, Richard Dunne a John O'Shea po domácí porážce se Švédy.

Článek

Slavný italský kouč Giovanni Trapattoni ve své bohaté kariéře vedl AC Milán, Juventus, Inter, Bayern Mnichov či reprezentaci Itálie, teď ho ale dost možná čeká potupný konec u národního týmu Irska, který hraje v úterý kvalifikační duel s Rakouskem.

Hněv ostrovních fanoušků vůči renomovanému kouči narostl po páteční domácí porážce se Švédskem, po níž Irové klesli na čtvrté místo v kvalifikační skupině s tříbodovou ztrátou na druhé Švédy a účast v Brazílii se tak notně vzdálila.

Přitom Trapattoniho práce pro irskou reprezentaci rozhodně nebyla propadákem. Nebýt (ne)slavné ruky Thierryho Henryho v baráži s Francií, mohl ji dostat už na světový šampionát v roce 2010 právě na úkor velkého favorita. O dva roky později však už barážový boj o EURO 2012 zvládla a Irové se opět mohli představit na velkém turnaji.

Chce to někoho nového

To už je ale minulost, namlsaní fanoušci lační další účasti na světovém fóru jen těžce nesou, že irský tým zaostává a první na ráně je pochopitelně trenér. I opora reprezentace, brankář Shay Given, si myslí, že Trapattoni by měl od týmu odejít ještě před vypršením smlouvy, která je platná do června příštího roku.

„Trapattoni si vedl dobře. Mistrovství světa 2010 nám těsně uteklo i kvůli Henryho ruce v Paříži a dovedl nás pak na EURO 2012. Ale mám za to, že lidé už chtějí někoho nového. Nastal čas, aby někdo s čerstvými nápady převzal otěže a dovedl na příští evropský šampionát," myslí si gólman Aston Villy.

Nicméně popřel, že by panovalo nějaké napětí a nevraživost mezi koučem a hráči. Podle něj prostě potřebuje tým jen nový impuls.

Je těžké vychovat dost kvalitních hráčů

„Jednou z mála věcí, která trochu skřípe, je jazyková bariéra. Někdy je pro něj trochu obtížné s jeho nedostatečnou angličtinou přesně vyjádřit co má na mysli," pokračoval brankář se sedmnácti reprezentačními sezónami na kontě.

Zároveň ale apeloval i na fanoušky, aby reflektovali reálnou sílu irského fotbalu, jeho základnu a možnosti v porovnání se stále sílící konkurencí.

„Jsme malý národ, na což by lidé neměli zapomínat. Je pro nás nesmírně těžké se na velké turnaje kvalifikovat. Soutěžíme také s ragby, galským fotbalem a hurlingem, což zužuje možný výběr talentů. Je pak těžké vychovat dost kvalitních hráčů," dodal realisticky Given.

Irsko potřebuje k uchování nadějí na postup na MS vytěžit z úterního zápasu s Rakouskem a z říjnového duelu v Německu alespoň čtyři body a následně v posledním utkání doma porazit Kazachstán. Předstihnout druhé Švédy, kteří hrají ještě v Kazachstánu a doma s Rakouskem a Německem, nicméně bude už velmi složité.

Reklama

Související témata: