Hlavní obsah

Fotbalisté Anglie můžou své zemi způsobit pohromu. Pokud nebudou na MS, vlast přijde o miliardy

Londýn

Hrají nejen o sportovní úspěch, ale i o zlepšení ekonomické situace země. Pokud angličtí fotbalisté nepostoupí na mistrovství světa do Brazílie, nejenže sklidí hněv a zklamání fanoušků, ale způsobí zemi i nemalou finanční ztrátu. Britská maloobchodní asociace The British Retail Consortium (BRC) odhaduje, že případná absence Anglie na MS může způsobit zemi ztrátu ve výši dvou miliard liber, tedy zhruba šedesáti miliard korun.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Anglický útočník Rickie Lambert skóruje v kvalifikačním utkání.

Článek

Výrazné ztráty by utrpěli především provozovatelé restaurací, letecké a televizní společnosti, sázkové kanceláře a supermarkety.

Samotný anglický fotbalový svaz FA by pak mohl v důsledku kvalifikačního neúspěchu přijít až o padesát miliónů liber, tedy asi jeden a půl miliardy korun kvůli ztrátám z prodeje merchandisingu a sponzorských smlouvách.

Anglie je zatím od sportovní i ekonomické pohromy daleko. Tým trenéra Roye Hodgsona vede kvalifikační skupinu H a navíc se může uklidňovat faktem, že Albion naposledy chyběl na světovém šampionátu před dvaceti lety.

Jenže to vše se může velmi rychle změnit už po úterním duelu v Kyjevě proti Ukrajině. Pokud hosté prohrají, vystřídají je na čele skupiny právě Ukrajinci a Angličané tak už nebudou mít možnost přímé kvalifikace na mistrovství ve svých rukou.

Reklama

Související témata: