Hlavní obsah

Vrba k reprezentaci nepřijde, Plzeň jeho uvolnění striktně odmítla. Pelta bude hledat mezi svými oblíbenci

Praha

S vidinou, že k reprezentaci přece jen zlanaří plzeňského kouče Pavla Vrbu, se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta může asi nadobro rozloučit. Logicky, protože jeho souputník na ligové scéně a majitel mistrovského klubu Tomáš Paclík by musel popřít svou podnikatelskou duši, kdyby svolil k odchodu trenéra, který mu už podruhé během krátké doby vydělal postupem do Ligy mistrů přes dvě stě miliónů. Však také po kvalifikační blamáži vrcholící prohrou v Turíně promptně na Strahov vzkázal, že Vrba u něho má smlouvu do roku 2015, takže jakékoliv úvahy o jeho možném uvolnění k národnímu týmu jsou naprosto vyloučeny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na své oblíbence nenechá šéf českého fotbalu Miroslav Pelta dopustit, takže je víc než pravděpodobné, že po některém z nich sáhne. Že by to ale byl jablonecký Roman Skuhravý, to je utopie.

Článek

Pelta, který si přisvojil gesci nad reprezentací, však trenéra potřebuje. Nikoli hned a promptně, protože kvalifikace o Brazílii je stejně ztracená, takže v ní jako řešení z nouze poslouží asistenti rezignujícího kouče Bílka Josef Pešice s Tomášem Galáskem, ale pro další kvalifikační cyklus o EURO 2016 určitě.

Nikdo nemá o Peltových variantách tušení

„Nějaké varianty v hlavě mám, ale prozrazovat je nebudu," nechal se první muž českého fotbalu slyšet už v Turíně, kde bez sebemenšího váhání Bílkovu nabídku k abdikaci promptně přijal.

„Od středy začínám pracovat na získání nového trenéra," sliboval. Jaká jména má ale Pelta vypsaná ve svém notýsku a koho hodlá oslovit a k národnímu týmu získat, o tom neví nic ani jeho nejbližší spolupracovníci, ani lidé ze strahovského vedení. Členové končícího realizačního týmu už teprve ne.

„Bavili jsme se jen chvíli a ke všemu hned po skončení turínského zápasu. Pelta bude jednat sám," potvrdil manažer národního týmu Vladimír Šmicer, že i on žije v informačním vakuu.

„Vím jen, že do konce kvalifikace by měli reprezentaci vést asistenti a příští týden by se měl sejít mimořádný výkonný výbor, který se bude situací zabývat a řešit ji," nezastíral Šmicer, že jeho se na názor neptal ani předseda, ani nikdo z členů Peltovy strahovské suity.

I manažer dumá, co bude dál

„Snad k tomu dojde," pokrčil rameny, neboť i on nyní vehementně dumá nad budoucností. „Stejně jako celému realizačnímu týmu, končí i mě na konci roku smlouva. Musím si všechno zanalyzovat. Vyslechnout si představy předsedy i nového trenéra, posoudit, zda by mělo mé pokračování u reprezentace smysl, nebo zda by bylo lepší, aby začal kompletně nový realizační tým."

Ani Šmicer, ani rezignující trenér Bílek se však nechtěli za nic na světě vyjádřit, kdo by měl národní celek převzít.

„To je to poslední, na co teď myslím," pravil lakonicky Bílek. „Nechci a nebudu vytahovat žádná jména," přidal se i Šmicer, byť třeba vzduchem poletovalo jméno Ivana Haška.

Nedvědův ortel nad Zemanem

Samozřejmě, nejen jeho... Skloňuje se jich víc, plzeňský Pavel Vrba v první řadě. Ale třeba také Jozefa Chovance, který je po návratu z Arábie bez angažmá, nebo dokonce českého kouče v italských službách Zdeňka Zemana. A to přesto, že Zemanův někdejší svěřenec v římském Laziu Pavel Nedvěd si vůbec nedovede představit, že by právě tento trenér mohl vést reprezentační celek.

„On si totiž potřebuje mužstvo připravit. Vtisknout mu svůj styl. Implantovat mu pojetí, které s ním chce hrát. Za dva tři dny reprezentačních srazů to ale není možné, takže si Zemana u národního mužstva skutečně nedovedu představit," vyřkl Nedvěd svůj soud a dost možná i ortel nad Zemanem.

Pelta však za hranice zřejmě vůbec nepošilhává, neboť plejáda potencionálních trenérů reprezentace se mu nabízí doma. Hlavně těch vyzkoušených a prověřených, jež měl v minulosti na povel ve svém Jablonci, Spartě nebo u národního týmu, když tam v Chvalovského éře působil jako manažer a vedoucí mužstva zároveň.

Zástup uchazečů je hodně dlouhý

A v tomto zástupu figurují vedle Chovance a Haška třeba František Komňacký, Dušan Uhrin starší opakovaně se netající touhou, jak rád by úděl penzisty krmícího v parku ve Františkových Lázních labutě vyměnil za smysluplné působení ve velkém fotbale, ale třeba i jména libereckého Jaroslava Šilhavého, sparťanského Vítězslava Lavičky, kouče jedenadvacítky Jakuba Dovalila či třeba někdejšího Brücknerova asistenta Miroslava Beránka, který dovedl českou jedenadvacítku na evropském šampionátu ke zlatu.

To pravé jméno ale zná jen Pelta. On je teď na tahu, on ho musí vyřknout, když o variantu s Vrbou po striktním plzeňském odmítnutí zřejmě až do roku 2015 přišel.

Kdo by měl po Bílkovi převzít českou fotbalovou reprezentaci?
Pavel Vrba
10,9 %
Ivan Hašek
4,4 %
Zdeněk Zeman
32,9 %
Jozef Chovanec
1,8 %
František Komňacký
9,6 %
Dušan Uhrin starší
3,4 %
Dušan Uhrin mladší
1,5 %
Karel Brückner
15,5 %
Jaroslav Šilhavý
1,4 %
Vítězslav Lavička
1,9 %
Jakub Dovalil
11,9 %
Zdeněk Ščasný
0,9 %
Miroslav Beránek
2,9 %
Roman Skuhravý
1 %
Celkem hlasovalo 26995 čtenářů.

Reklama

Související témata: