Hlavní obsah

Lafata se ohradil proti spekulacím o konci v nároďáku: Já přece nikdy nic podobného neřekl

Valletta

Ohradil se. A na své zvyklosti a slušňácké vystupování docela důrazně. „Ale vždyť já přece nikdy neřekl, že míním v reprezentaci skončit,“ bránil se David Lafata spekulacím, že cesta s národním týmem k dvojutkání na Maltu a poté do Bulharska by mohla být cestou poslední. Pravda je, že jistými náznaky i výroky o roli reprezentačního turisty, která mu není dvakrát po chuti, mohl důvod ke spekulacím zavdat, před posledním duelem kvalifikace se však vyjádřil jasně: „Vážím si každého startu za nároďák a pokaždé jsem rád, když dostanu pozvánku.“

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

David Lafata se raduje z branky, kterou vstřelil Maltě.

Článek
Fotogalerie

Ještě že ho reprezentační trenér Josef Pešice na Maltu vzal. A ještě lépe, že ho v předposledním díle kvalifikace o Brazílii 2014 postavil od první minuty. Lafata nejenže gól dal, ale na další dva nahrál.

I přihrávka ho těší. Natož pak gól

„Lhal bych, kdybych tvrdil, že mě takováto bilance nepotěšila. Já mám radost z každé přihrávky, z níž se narodí branka. Natož pak z gólu," pochvaloval si letenský kanonýr povedené vystoupení na stadiónu Ta Qala, kde se zrodila rekordní výhra české reprezentace. Mimochodem nejvyšší za poslední dva roky.

Paradoxně ovšem v zápase, kde už de facto o nic nešlo. Žel až ve chvíli, kdy kvalifikace o postup na mistrovství světa byla ztracená.

„Také mi to přijde paradoxní. Dva roky tolik gólů nenastřílíme a najednou je dáme Maltě, nad níž na jejím hřišti nikdo ze soupeřů tak přesvědčivě nevyhrál. Proto má výhra pro nás svou cenu, i když nic neřešila a ani do baráže nám nepomohla."

Kadlec: Škoda, kdyby skončil

Lafata k ní přispěl důležitým druhým gólem, který vnesl do řad českého týmu klid a potřebnou pohodu. „Podstatnější a důležitější byl ten úvodní. Hned z první střely branka, což znamenalo, že Malta už nemohla tak úporně bránit, jak bývá jejím zvykem. Já prostě jen na třetí pokus přeskočil domácího gólmana," popisoval, jak se katapultoval do vzduchu a centr Rajtorala poslal hlavou do sítě.

Samo sebou, že mu trefa pomohla. Najednou si věřil. Střílel, nahrával, připravoval příležitosti spoluhráčům.

„ Byla by škoda, aby David v nároďáku končil. Formu pořád má a góly dává. Nebo u nich asistuje, jako právě proti Maltě," pochvaloval si Lafatovy přihrávky a vůbec spolupráci s ním Václav Kadlec. „Jsem rád, že jsem s ním zase mohl hrát. Už na Letné jsme ukazovali, že spolu nastupovat a hrát můžeme a v reprezentaci jsme to zopakovali."

Sparťanská enkláva mu pomohla

I Lafata samozřejmě kvitoval, že se v reprezentaci sešla letenská enkláva tvořená nejen exsparťanem Kadlecem, ale i Hušbauerem a Dočkalem. Bylo patrné, jak si rozumí a vyhoví jeden druhému.

„Nechci posuzovat, zda to bylo na naší hře a výkonech znát, ale s Hušbym a Bořkem jsme teď odehráli sedm zápasů, s Vencou jsme odkopali celé jaro. V tom jsme asi měli výhodu," glosoval Lafata povedené vystoupení celého sparťanského čtyřlístku na Ta Qali.

Své také, to se ví. Proto dobře, že se ohradil proti spekulacím o konci reprezentační kariéry. Vždyť na Maltě dokázal, že bylo pro českou reprezentaci přílišným luxusem, když jezdil na reprezentační srazy jako turista.

Reklama

Související témata: