Hlavní obsah

Islanďané jsou po postupu do baráže jako ve snu

Oslo

Už jen 180 minut dělí fotbalisty Islandu od toho, aby poprvé v historii oslavili postup na velkou akci. Ale už samotná účast v baráži o mistrovství světa je pro tým nezdolných bojovníků historickým momentem. Islanďané teď věří, že ještě neřekli poslední slovo.

Foto: Reuters

Radost fotbalistů Islandu neznala mezí.

Článek

Po úterní remíze 1:1 v Norsku, která jim přinesla definitivu, vypukla v islandském táboře nelíčená euforie. "Je to jako sen. Nedokážu popsat, co právě prožíváme. Jsme hrdí na to, co jsme dokázali," líčil kapitán Aron Gunnarsson.

Island nikdy předtím nebyl tak blízko světovému či evropskému šampionátu jako teď. Seveřané za velký vzestup vděčí silné generaci hráčů, která se v národním týmu sešla. Zatímco v kvalifikaci o postup na ME v roce 2008 Islanďané utrpěli třeba tříbrankový debakl v Lichtenštejnsku, teď se derou na výsluní.

Strůjcem vzestupu i kouč Lagerbäck

Strůjcem vzestupu je také švédský kouč Lars Lagerbäck. Zkušený Švéd, který svoji zemi vedl na několika vrcholných akcích, teď sklízí obdiv na sever od svého domova. "Když jsem tým přebíral, neřekl bych, že můžeme jít až takhle daleko. Ale pořád jsme se zlepšovali a postupně jsme získali reálnou šanci, že skončíme na prvních dvou místech," pochvaloval si Lagerbäck.

Ten může v baráži zažít hodně emotivní zápas: nenasazený Island totiž může narazit právě na Švédsko. Lagerbäck by tak mohl jít do souboje proti svým krajanům. "Ani se moc nezajímám o to, na koho půjdeme. Tam už jsou mezi týmy stejně malé rozdíly. Jisté je, že se po losu na soupeře dobře připravíme," řekl Lagerbäck, jehož tým v kvalifikaci nestačil jen na suverénní Švýcarsko.

Hráči z prestižních lig

Islandský vzestup, to není žádná náhoda. Hvězdy jeho týmu se etablovaly v prestižních soutěžích a těží z toho i národní tým. Útočník Kolbeinn Sigthórsson, který v 18 reprezentačních zápasech nasázel 12 branek, válí v Ajaxu Amesterodam, kapitán Gunnarson hraje Premier League v Cardiffu a stejná soutěž ošlehala i dalšího středopolaře Gylfiho Sigurdssona, jehož si pochvalují v Tottenhamu.

Birkir Bjarnason zase hájí barvy Sampdorie Janov v Serii A a Emil Halfredsson je akvizicí Verony. Další hráči jsou rozeseti v Belgii, Nizozemsku, Švédsku, Dánsku či Norsku. Nikoliv individuality, ale skvělý týmový duch je prý hlavní devizou islandského souboru. "Je fantastické, když máte v mužstvu hráče, kteří jsou ochotni vypomoci jeden druhému," líčil Lagerbäck. Ten bude doufat, že kouzlo jeho souboru bude fungovat i v baráži.

Reklama

Související témata: