Hlavní obsah

Blatter by zrušil baráže o postup na fotbalové MS

Předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter by zrušil závěrečnou baráž o postup na mistrovství světa. Podle něj by mělo být hned po skončení kvalifikačních bojů ve skupinách jasné, kdo se na šampionát probojoval a kdo ne. Dvoukolová baráž je podle něj vhodná pro televize a fanoušky, ale příliš krutá pro zúčastněné týmy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Bude to hodně velké drama, protože musíte vyřadit soupeře ve dvou zápasech. Je to podívaná pro lidi, dobré pro televize, ale myslím, že bychom se měli pokusit najít řešení, kdy na konci kvalifikace bude jasné, zda jste tam, anebo ne. A ne toto play off," řekl Blatter ve videorozhovoru pro web fifa.com.

Po kvalifikačních zápasech ve skupinách bylo známo 20 celků, které postoupily přímo, plus pořadatel, což bude příští rok Brazílie. O zbývajících 11 míst se účastníci baráže utkají během listopadu systémem doma venku. Pět dvojic je v Africe, čtyři v Evropě a hrají se ještě dvě interkontinentální baráže (Jordánsko - Uruguay a Mexiko - Nový Zéland).

Blatter nedávno kritizoval také zastoupení kontinentů na MS. Podle něj není správné, že Jižní Amerika a Evropa mají větší zastoupení než Asie a Afrika. Šéf UEFA Michel Platini by to vyřešil navýšením počtu účastníků šampionátu z 32 na 40.

Reklama