Hlavní obsah

Nejmenší z trpaslíků popravil i Čechy, teď se Island chce hřát v Brazílii

Během svojí senzační jízdy na dálku popravil i české fotbalisty. Právě výhra Islandu nad Kyprem totiž patřila v závěru kvalifikace k výsledkům, které Čecha, Rosického a spol. definitivně odstřihly od baráže. Island se do ní probil, a pokud vyřadí Chorvatsko, postoupí na mistrovství světa do Brazílie. Stal by se nejmenší zemí, jaká kdy na světovém šampionátu startovala. Zatím tento primát patří Trinidadu a Tobagu (1,2 miliónu obyvatel).

Foto: Michael Kooren, Reuters

Islandský kanonýr Kolbeinn Sigthorsson (vlevo) válí v dresu Ajaxu Amsterdam v Lize mistrů, na snímku v souboji s Beramem Kayalem z Celtiku.

Článek

Jen 320 000 obyvatel a 21 000 registrovaných fotbalistů. To je vizitka Islandu, který zastínil nejen české fotbalisty, ale také spoustu dalších favoritů, kteří se už na baráž budou jen smutně dívat.

Chorvati jsou osmnáctým týmem světa, tudíž jim před vzájemnými duely patří jasná role favorita. Jenže pozor na trpaslíka! Island vedený známým švédským trenérem Larsem Lagerbäckem se v žebříčku FIFA posunul z 89. již na 46. příčku.

„Jednou z nejlepších věcí na fotbale je, že vždy máte šanci vyhrát. Prakticky neexistuje jiný kolektivní sport, ve kterém může třetiligový tým zdolat prvoligový. To se nedá v házené, basketbalu ani ledním hokeji. Ale stává se to ve fotbale," varuje Lagerbäck chorvatské soupeře.

Páteční úvodní zápasy baráže MS 2014:
20:00 Reykjavík: Island - Chorvatsko,
20:45 Lisabon: Portugalsko - Švédsko,
20:45 Kyjev: Ukrajina - Francie,
20:45 Pireus: Řecko - Rumunsko.
Odvety se hrají v úterý.

Armáda legionářů dozrává

Senzace ze země gejzírů má na jednu stranu svou logiku. Islandu dorůstá generace, která si zahrála na ME 2011 hráčů do 21 let. Kouč se pak může opřít o řadu legionářů. Dva záložníci hrají v anglické Premier League - kapitán Aron Einar Gunnarsson (Cardiff) a Gylfi Sigurdsson (Tottenham). Další pak kopou v Belgii, Nizozemsku, Itálii, Dánsku či Norsku. Kanonýrem je Kolbeinn Sigthorsson z Ajaxu Amsterdam, který zaznamenal 13 gólů v 19 mezistátních zápasech. Proto třeba jen na lavičce čeká na svou šanci známý 35letý veterán Eidur Gudjohnsen, momentálně hráč FC Bruggy.

Brankář Hannes Thor Halldorsson je jediným hráčem základní sestavy, který působí v islandské lize. Ta skončila již 28. září, ovšem Halldorsson se udržoval ve formě tréninky v Norsku a Švédsku. Udělal všechno, jen aby byl schopný svému týmu zázrak vychytat.

Lagerbäck je na šampionáty specialista

„Baráž na dva zápasy má svá specifika. Hrajete doma a venku, přičemž góly venku se počítají za dva. Pokud si v prvním utkání udržíme čisté konto, budou nám v odvetě muset dát dvakrát tolik gólů. Důvěřuji dobře organizované defenzivě i ofenzivě," líčí Lagerbäck.

Ani trenér ostatně není žádné ořezávátko. Na lavičku Islandu usedl loni v lednu, předtím Lagerbäck dovedl švédskou reprezentaci na MS 2002 a MS 2006, na MS 2010 zase vedl Nigérii. Na posledních třech světových šampionátech tedy nechyběl a rád by svoji sérii prodloužil...

Úvodní páteční duel se bude hrát v Reykjavíku na Národním stadiónu Laugardalsvollur s umělým trávníkem.

Reklama

Související témata: