Hlavní obsah

Jordánce potupila Uruguay ostudným debaklem. Má baráž s Asií smysl? diví se fanoušci

Praha

Žádné překvapení se nekonalo, místo tuhého boje o účast na mistrovství světa byla v Ammánu k vidění jednostranná exhibice fotbalistů Uruguaye proti domácím Jordáncům. Odveta v Montevideu se tak po středečním vítězství 5:0 Cavaniho a spol. promění v oslavu účasti Uruguayců na šampionátu v Brazílii. Rozdíl mezi oběma soupeři byl propastný a řada fanoušků u televizorů jen nechápavě kroutila hlavou nad tím, jakou má tahle transkontinentální baráž smysl. Nad touto otázkou se zamýšlejí i některá světová sportovní média.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Jordánský gólman Mohamad Shatnawi se marně snaží zabránit jednomu z gólů v utkání proti Uruguayi.

Článek
Fotogalerie

Cavaniho gól z přímého kopu

Po přiřazení Austrálie do asijské kvalifikační skupiny má největší světadíl i díky Japonsku a Jižní Koreji tři silné reprezentace, ale na světový šampionát má garantovaná čtyři místa (do Brazílie se kvalifikoval také Írán) a pátý nejlepší tým má šanci si zahrát o postup právě s pátým týmem kvalifikace z Jižní Ameriky (kromě pořádající Brazílie).

Těžko dělat z jednoho zápasu kategorické závěry, nicméně asijská špička v současnosti evidentně není tak široká, aby si mohl tým kalibru Jordánska dělat reálné naděje na úspěch třeba právě proti Uruguayi, která figuruje na šestém místě světového žebříčku FIFA.

Stejně nesmyslné jako jednoznačné

„První kolo mezikontinentální baráže mezi Jordánskem a Uruguayí bylo stejně nesmyslné, jako bylo jednostranné.  Někdy se takhle jednoznačné výsledky prostě narodí, jenže tentokrát bylo jasné, že obě skupiny hráčů dělí obrovská propast," uvádí mimo jiné v komentáři na svých stránkách televize Eurosport.

A zároveň pokazuje na fakt, že FIFA nesmyslně protežuje Asii na úkor mnohem konkurenceschopnější Afriky, kterou reprezentuje na MS jen pět zemí. Pátý asijský tým tedy dostává šanci v baráži, ale zdá se, že tahle příležitost je jen ztrátou času.

„Pokud FIFA chce opravdu dát šanci netradičním týmům, udělala by lépe, kdyby  se utkal pátý asijský tým s Novým Zélandem (tak jako v roce 2010, kdy se Nový Zéland dostal na MS na úkor Bahrajnu).  To by bylo ale až příliš racionální," pokračoval v kritice Eurosport. Tentokrát se Kiwis utkali s Mexikem a utrpěli rovněž debakl (1:5).

Tabarez: Jihoamerická kvalifikace je nejtěžší

Na absurditu asijsko-jihoamerické baráže upozornil i prestižní americký sportovní magazín Sport Illustrated. „Pokud tohle byl zápas pátého nejlepšího týmu Asie s pátým nejlepším týmem Jižní Ameriky (kromě Brazílie), pak je snaha šéfa FIFA  Seppa Blattera rozšířit asijské zastoupení na MS právě na úkor Jižní Ameriky ještě trapnější, než se původně zdála," píše americký magazín.

Za pravdu mu dal i kouč Ururguaye Oscar Washington Tabarez. „Jihoamerická kvalifikace je nejtěžší na světě, kvalitu jejích reprezentantů jste mohli dobře vidět i na minulém mistrovství světa," upozornil kouč na šampionát v Jižní Africe, kde se dostaly hned čtyři národní týmy z této zóny do čtvrtfinále.

Nešťastné Jordánsko se nicméně hájí tím, že se snaží zkvalitňovat výchovu mladých hráčů a brzy by rádo světové špičce přiblížilo. „Máme filosofii zaměřenou na trenéry i hráče, chtěli bychom se zaměřit na zkvalitnění základny, která je v Asii stále slabá," vysvětloval princ Ali bin-Hussein, králův bratr, prezident jordánského fotbalového svazu a viceprezident FIFA.

Zároveň připomněl, že reprezentanti jeho země nejsou žádní nazdárci, ale že kostra týmu je tvořena z účastníků MS do dvaceti let z Kanady 2007, kde mimochodem Jordánsko prohrálo s Uruguayí gólem Cavaniho 0:1. Tehdy také řádila na turnaji Česká republika, jejíž tým s Martinem Feninem a spol. se probojoval až do finále, kde jim zastavily cestu ke zlatu góly Argentinců Sergia Agüera a Maura Zárateho.

Reklama

Související témata: