Hlavní obsah

Itálie a Anglie nebudou při losu fotbalového MS mezi nasazenými

Praha

Při prosincovém losování fotbalového mistrovství světa v Brazílii budou do čela jednotlivých skupin nasazeny domácí výběr, Španělsko, Německo, Argentina, Kolumbie, Belgie, Švýcarsko a nejspíš také Uruguay, pokud neztratí dobře rozehranou baráž s Jordánskem. Evropské velmoci Itálie, Anglie a Francie zůstanou mezi nenasazenými celky. Rozdělení do košů ještě není oficiální, FIFA ho potvrdí po úplném skončení kvalifikací.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Mario Balotelli v dresu italské reprezentace v utkání proti Arménii.

Článek

Zbývá sehrát poslední dva barážové zápasy, v obou ale mají favorité po prvním duelu tak výrazný náskok, že o postup téměř jistě nepřijdou a výsledky odvet by už do složení košů neměly promluvit.

Ve středu ráno by mělo stvrdit postup Mexiko, které se představí na Novém Zélandu s výhrou 5:1 z domácího duelu. V noci na čtvrtek pak uzavřou kvalifikace Uruguay s Jordánskem, domácí si přivezli z prvního utkání v Asii pohodlné vítězství 5:0. Pokud dvojzápas dotáhnou, budou při losu jedním z osmi nasazených týmů v prvním koši.

Rozhodujícím kritériem pro nasazení je stejně jako při minulém mistrovství říjnové vydání žebříčku FIFA. V prvním koši tak bude sedm žebříčkově nejlepších celků světa a pořádající Brazílie. Listopadový žebříček FIFA při losu ignoruje proto, že by zvýhodňoval týmy z baráží.

Klíč pro rozdělení do zbylých tří košů ještě FIFA oficiálně nepotvrdila, mělo by se ale stejně jako při minulém šampionátu zohlednit regionální hledisko. V druhém koši by podle něj byly týmy z Asie a Severní a Střední Ameriky, ve třetím africké a nenasazené jihoamerické celky a ve čtvrtém nenasazení zástupci Evropy. Jelikož bude nenasazených týmů ze starého kontinentu devět, mělo by žebříčkově nejlépe postavené Nizozemsko zaujmout pozici ve třetím koši, kde figuruje jen sedm celků.

Losování se uskuteční v brazilském Costa de Sauípe 6. prosince, 32 účastnických zemí bude rozděleno do osmi čtyřčlenných skupin. V jedné skupině nesmějí být dva zástupci stejného kontinentu, pouze Evropa smí mít dva zástupce ve skupině.

Neoficiální rozdělení účastníků fotbalového MS 2014 v Brazílii do losovacích košů:
1. koš: Brazílie, Španělsko, Německo, Argentina, Kolumbie, Belgie, *Uruguay, Švýcarsko,
2. koš: Japonsko, Írán, Jižní Korea, Austrálie, USA, *Mexiko, Kostarika, Honduras,
3. koš: Pobřeží slonoviny, Ghana, Alžírsko, Nigérie, Kamerun, Chile, Ekvádor, Nizozemsko,
4. koš: Itálie, Anglie, Portugalsko, Řecko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Rusko, Francie.
*Pozn.: Uruguay a Mexiko ještě čekají odvety baráže - Uruguay vyhrála první zápas v Jordánsku 5:0, Mexiko doma porazilo Nový Zéland 5:1.

Reklama