Hlavní obsah

Mitroglu poslal hattrickem Řecko na MS. Už kolem něj krouží Dortmund

Ve stínu hvězd Cristiana Ronalda a Zlatana Ibrahimovice zůstal v úterý večer řecký fotbalista Konstantinos Mitroglu, byť zařídil své zemi postup na mistrovství světa do Brazílie. V baráži s Rumunskem dal tři ze čtyř gólů Řeků a potvrdil skvělou podzimní formu: od srpna dal už 20 soutěžních branek. I proto je v hledáčku mnoha předních evropských klubů.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Řecký fotbalista Konstantinos Mitroglu se raduje z postupu na MS.

Článek

Za největšího zájemce o Mitrogluovy služby je považován Dortmund, jehož trenér Jürgen Klopp sledoval útočníka Olympiakosu Pireus přímo v akci v Bukurešti, kde Mitroglu svým gólem definitivně rozhodl o postupu Řecka. Mluví se také o italských klubech AS Řím, Inter Milán, ale i týmech z anglické Premier League.

"Ani se nedivím, že o něj mají ostatní týmy zájem. Je to velmi dobrý hráč. Agresivní, má velkou sílu, ale i techniku. Hraje stejně dobře oběma nohama. Není to jen střelec, ale umí i tvořit hru. Navíc se stále zlepšuje," chválí svého svěřence španělský trenér Olympiakosu Pireus Míchel.

Pětadvacetiletý Mitroglu strávil mládí v Německu a do rodné země se vrátil až v roce 2007. Od té doby dává za Olympiakos gól v každém druhém zápase. Na svůj talent však hřešil a nedával fotbalu tolik, kolik by měl, i proto ho klub poslal na hostování do Panionisu a Atromitosu. "Nechtělo se mu pracovat. Ale už to pochopil a je to na něm vidět. Snažím se s ním hodně komunikovat, věřím mu a on se odvděčuje mně, ale i řeckému národu," dodal Míchel.

Mitroglu v této sezoně dal v řecké lize 14 gólů a je jasným vládcem mezi střelci. Zazářil i v Lize mistrů, kde dal hattrick Anderlechtu Brusel. A nyní se stal národním hrdinou, který poslal Řecko potřetí v historii na MS. Po zápase mu v šatně děkovali spoluhráči, trenér, ale i vedení fotbalové federace. Svými třemi góly tak odstartoval velké řecké oslavy.

Kouč měl slzy v očích

"Chci říct tři věci. Zaprvé - Děkuji vám a děkuji Bohu," prohlásil trenér Fernando Santos v řečtině, kterou použil na veřejnosti poprvé za tři roky, co vede řecký národní tým. "Zadruhé - chci poděkovat všem hráčům za dvě fantastická utkání. A za třetí - chci věnovat postup řeckému lidu. Jedem do Brazílie!" jásal Santos se slzami v očích.

Také kapitán Jorgos Karagunis byl dojatý. "Je to velký moment pro nás pro všechny. Ani nedokážu vyjádřit své pocity. Za reprezentaci hraju 14 let, vyhrál jsem mistrovství Evropy, ale toto byl pro mě možná nejtěžší zápas ze všech," prohlásil záložník Fulhamu. "Ale rozhodně jsme v postup věřili, protože z posledních 26 soutěžních zápasů jsme prohráli jen tři, což ukazuje naší sílu," dodal Karagunis. Jednu z těch tří porážek jim uštědřila česká reprezentace ve skupině mistrovství Evropy 2012.

Reklama

Související témata: