Hlavní obsah

OBRAZEM: MS v Brazílii může ozdobit skupina smrti. Svede k sobě los Messiho, Ronalda a Ribéryho?

Bahia

Celý fotbalový svět už netrpělivě vzhlíží k dnešnímu losu základních skupin světového šampionátu, který v příštím roce hostí Brazílie, tedy země fotbalu zaslíbená. Do samotné procedury, kterou hostí město Bahia od 17 hodin SEČ (živě na ČT Sport, on-line přenos na Sport.cz) tak neutichají spekulace nad možným složením jednotlivých skupin. Los může být nekompromisní a do jedné skupiny svést dohromady taková esa, jakými jsou Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a Franck Ribéry.

Foto: Cesar Olmedo, ČTK/AP

Jedním z velkých favoritů šampionátu bude Argentina.

Článek
Fotogalerie

Každý fotbalista i fanoušek, snad jen s výjimkou zklamaného Švéda Zlatana Ibrahimovice, se mistrovství světa v zemi Kanárků nemůže dočkat. Bohužel i tentokrát, na MS podruhé v řadě, nemohou čeští příznivci zafandit vlastním barvám. A tak nezbývá nic jiného, než si najít jiné favority.

Důležitá fakta o MS 2014:
Šampionát trvá 32 dní, hraje se od 12. června do 13. července
Zápasy bude hostit celkem 12 stadiónů - největší kapacitu má Maracaná v Riu de Janeiru (76 935 diváků)
Obhájcem titulu je Španělsko, jediným nováčkem Bosna a Hercegovina
Poprvé po 12 letech se na MS nepředstaví zástupce Oceánie (Austrálie spadá do asijské zóny)

I letos patří k hlavním adeptům na celkový primát domácí Brazilci, sousední Argentina, obhájci titulu Španělé a houževnatí Němci. Své umění chtějí na MS předvést africké týmy Pobřeží slonoviny s Ghanou, ambicemi se netají ani další jihoamerické celky především Chile, Uruguay a Kolumbie, na vítěznou vlnu z kvalifikace chce navázat i Nizozemsko.

Pro los základních skupin je klíčový fakt, jakým způsobem Mezinárodní federace FIFA rozdělila jednotlivé země do výkonnostních košů. Účastníci budou rozděleni do osmi skupin po čtyřech týmech, v každé mohou být maximálně dva evropské celky a z ostatních kontinentů vždy jen jeden. Z tohoto důvodu se ze čtvrtého koše přesune jeden evropský tým do druhého koše a může tak nastat zajímavá kombinace, tzv. skupina smrti.

Může se totiž stát, že z prvního koše vytáhne legendární Brazilec a trojnásobný mistr světa Pelé Argentinu s hvězdným Lionelem Messim, do druhého koše se přeřadí Portugalsko s Cristianem Ronaldem a ze čtvrtého osudí vypadne míček s Francií, tedy mužstvem okolo Francka Ribéryho. Mohou však nastat i jiné situace, například může dojít k souboji Neymar - Drogba - Hernández - Balotelli. Možností je spousta, spekulace nad jednotlivým složením skupin však definitivně utichnou až dnes vpodvečer.

Rozdělení fotbalových reprezentací do losovacích košů:
1. koš: Brazílie (hostitelská země), Argentina, Kolumbie, Uruguay, Belgie, Německo, Španělsko (obhájce zlata), Švýcarsko
2. koš: Alžírsko, Kamerun, Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie, Chile, Ekvádor
3. koš: Austrálie, Japonsko, Írán, Jižní Korea, Kostarika, Honduras, Mexiko, Spojené státy americké
4. koš: Bosna a Hercegovina (jediný nováček), Chorvatsko, Anglie, Francie, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko, Rusko
Pozn.: Jeden z evropských týmů (koš 4) bude ještě před samotným aktem vylosován do koše číslo 2.

Reklama