Hlavní obsah

Ze stadiónu Manaus může být po MS ve fotbale vězení

Radek MalinaPrávo

V samém srdci amazonského deštného pralesa leží z pohledu stadiónů skvost, který bude součástí fotbalového šampionátu 2014. Ve městě Manaus se sice odehrají jen čtyři zápasy turnaje, ale stánek už nyní poutá pozornost. Pomocí kovové konstrukce je vytvarován tak, aby věrně kopíroval produkt, jímž je region proslulý: slaměný koš.

Foto: Profimedia.cz

Na stadiónu Manaus stále probíhají stavitelské práce před šampionátem, který se uskuteční v roce 2014.

Článek

Z fotbalového pohledu dosud město Manaus, které je dvanácté nejlidnatější v zemi, nepředstavovalo velké lákadlo. Nehraje se zde první ani druhá liga a nebýt zápasu Brazílie při cestě na mistrovství světa 1970, kdy pozdější šampióni porazili výběr Amazonie 4:1 před zraky tehdejšího prezidenta FIFA Stanleyho Rouse, poutaly by pozornost jen zdejší mimořádné přírodní scenérie.

Nejimpozantnější záležitost regionu dosud představoval bezpochyby soutok řek Negro a Solimeos, které tvoří Amazonku. U Manausu je tok v délce osmnácti kilometrů tvořen pruhem tmavé a kalné vody, aniž by došlo k promíchání. Nyní má však region o atrakci více.

Architekti stadiónu se nechali inspirovat tradicí v podobě v okolním pralese vyráběných slaměných košů. Zastřešení a plášť arény je navržen, aby kopíroval náčiní využívané denně domorodci. A stejně jako v minulosti se důsledně dbalo na ekologii. Dešťová voda se shromažďuje na jediném místě a následně ji lze použít na toaletách či k zavlažování trávníku. Bohaté sluneční záření zase představuje zdroj pro využití obnovitelné energie.

Co se stadiónem po šampionátu?

„Stadión musí představovat důležitý odkaz pro region a s ohledem na polohu dokumentovat rozmanitost amazonského deštného pralesa," vysvětluje Miguel Capobiango, architekt a koordinátor projektu.

Trošku záhadou je, jak místní správa se stadiónem naloží po šampionátu s ohledem na slabší výkonnost týmů v regionu. S originálním nápadem, jak arénu za 5,5 miliardy korun po turnaji využít přišel soudce Sabino Marques. „Bude složité naplnit arénu jen sportovními a kulturními akcemi s tím, že nebude ztrátová. Mohli bychom stadión přeměnit na vězení," prohlásil Marques, který je ve státě Amazonia členem komise pro vězeňský systém.

Obnovitelné zdroje jsou v kurzu

Ať už bude využití stadiónu v Manausu jakékoliv, obecně Brazilci nesmírně lpěli na využití obnovitelných zdrojů s ohledem na opakující se desetitisícové protesty za utrácení v souvislosti s šampionátem a následnou olympiádou v Riu (2016) místo řešení sociálních problémů.

A tak kupříkladu stadión v Curitibě disponuje obrovskými zásobníky, kde je možné uchovávat až 6 miliónů 270 tisíc litrů vody. Aréna Verdao ve městě Cuiaba je zase vystavěna z velké míry ze dřeva zdejšího pralesa, použity byly recyklované odpadky přeměněné na moderní stavební technologie, a tak je stadión přezdíván Velká zahrada.

Stadióny pro MS 2014
Rio de JaneiroMaracana
76 804 divákůsedm utkání včetně finále
BrasiliaNacional
68 009 divákůsedm utkání
Sao PauloCorinthians
65 807 divákůšest utkání vč. úvodního
FotalezaCastelao,
64 846 divákůšest zápasů
Belo HorizonteMineiro
62 547 divákůšest zápasů
SalvadorFonte Nova
52 048 divákůšest zápasů
Porto AlegreBeira Rio
48 849 divákůpět zápasů
RecifePernambuco
44 248 divákůpět zápasů
CuiabaVerdao
42 968 divákůčtyři zápasy
ManausAmazonia
42 374 divákůčtyři zápasy
NatalDunas
42 086 divákůčtyři zápasy
CuritibaBaixada
41 456 divákůčtyři zápasy

Reklama