Hlavní obsah

Dříve nezdolný Albion pakuje kufry, předseda FA už poslal tým pod gilotinu

Na fotbalovém mistrovství světa, které se uskuteční příští léto v Brazílii, nebude nouze o souboje tradičních rivalů či týmů, které spolu mají nevyřízené účty z nedávné minulosti. Hned trojice bývalých světových šampiónů se představí ve skupině D. Zatím nejmenší šanci na postup mají z trojice Itálie, Uruguay a Anglie právě ostrovní borci. Nebo si to alespoň myslí většina jejich krajanů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Anglie na kolenou. Bude tohle pro výběr typický obrázek i na šampionátu v Brazílii?

Článek

Ostrovní fotbal byl po celé století vyhlášený zarputilostí a někdy až frenetickou vůlí po vítězství, která ze soupeřových táborů rozhodně nebere zajatce. V nejopěvovanější fotbalové soutěži světa, anglické Premier League, se ale už dávno nehraje stylem: nakopni a rozrážej soupeřovy řady. Už dlouho nejde o sportovní verzi jatek. Pro fotbal jako takový je to rozhodně dobře. Sami Angličané si však začínají všímat, že se kromě typického herního projevu propadá do blednoucí historie i příkladná odhodlanost jejich bájných fotbalových válečníků.

Nová vlna v Anglii - počasí jako výmluva

Když při pátečním losu asi největší hrdina v historii ostrovní fotbalové reprezentace Geoff Hurst přisoudil Anglii za soupeře pro základní skupinu Italy, Uruguayce a reprezentaci Kostariky, zavládlo v Londýně a okolí doslova zděšení.

„Je to složité. Stačí se podívat do historie mistrovství Evropy, kdy jsme hráli proti Itálii. Navíc jsme nechtěli hrát v jednom z nejteplejších míst, kde vlhkost dosahuje 99 procent," shrnul názor většiny legendární kanonýr a dnes televizní expert Alan Shearer. Podobně mluvil bezprostředně po losu i sám hlavní kouč Albionu Roy Hodgson.

Shearerova slova potvrzují názorový trend, který se na ostrovech šíří už celá léta - lidé své reprezentaci nevěří, a tak logicky sebedůvěrou nehýří ani reprezentanti samotní a jejich vedení. Dosti výmluvné gesto předvedl přímo při losu předseda anglické Fotbalové asociace Greg Dyke.

Nepříliš oblíbený funkcionář si před zraky kamer „podřízl hrdlo", čímž jistě výrazně povzbudil do nelehkého úkolu vedle sebe sedícího reprezentačního kouče Hodgsona a na dálku i celý fotbalový národ. „Těžká skupina. Nedokážu si představit, že z ní postoupíme," přisadil si na Twitteru také Joey Barton, enfant terrible anglického fotbalu.

Wilshere si starosti nedělá

Z ostrovů se do světa šíří poraženecká atmosféra. V anglické reprezentaci ovšem stále ještě jsou borci, kteří jsou známí dříve typickou zarputilostí a ti si rozhodně předčasný konec na blížícím se MS nepřipouštějí.

„Těžká skupina, ale co? Pokud chceme vyhrát, musíme stejně hrát s nejlepšími týmy," zdvihl na dálku Bartonem hozenou rukavici Jack Wilshere, jeden ze zástupců „novodobých", technicky výborně vybavených anglických reprezentantů. Záložník Arsenalu tak podpořil podobně smýšlejícího forvarda Manchesteru United Waynea Rooneyho.

Respekt budí Itálie

Z nezúčastněného pohledu se přitom zdá, že se není čeho bát - na straně Anglie stojí i historické statistiky. Reprezentanti Albionu otevírali s Uruguayí šampionát na domácí půdě v roce 1966 bezbrankovou remízou, pak už ale všechny zápasy vyhráli a získali své doposud jediné zlato. Uruguayi se navíc na MS proti evropským týmům nedaří, naposledy porazila Sovětský svaz v roce 1970.

Těžším oříškem tak pro svěřence Roye Hodgsona zřejmě bude Itálie, jak upozornil Alan Shearer. Italové vyřadili na minulém Euru Angličany ve čtvrtfinále, i když až v penaltovém rozstřelu.

Reklama

Související témata: