Hlavní obsah

Bývalý kouč Parreira zkritizoval přípravy Brazílie na MS

Kouč brazilských fotbalových mistrů světa z roku 1994 Carlos Alberto Parreira zkritizoval přípravy své země na letní světový šampionát. Brazílie prý promrhala velkou šanci zlepšit si mezinárodní renomé a současně zapracovat na infrastruktuře pro návštěvníky sportovní akce i vlastní občany.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Alberto Parreira

Článek

"Je jasné, že spousta staveb pro veřejnost bude hotová až za čtyři nebo šest let, přinejlepším v době olympijských her (v roce 2016), přitom jsme všechno chtěli mít hotové do fotbalového šampionátu. Tyhle věci se ale zanedbaly," uvedl sedmdesátiletý Parreira v rádiu CBN.

Návštěvníci šampionátu budou mít podle něj potíže už po vystoupení z letadla. "Mistrovství přece není jen o stadionech, tam fanoušci nebydlí, musí se hlavně nějak dostat z letiště na stadion. V Londýně a Paříži si vyberete mezi metrem, vlakem, autobusem, taxíkem. Tady nemáte na výběr, jedině taxík," řekl.

"Nikdy jsem neviděl atraktivnější město, než je Rio de Janeiro, ale co se týče bezpečnosti a zlepšení kvality života, mělo se tu udělat mnohem víc. A také doprava vás tu zničí. Promrhali jsme příležitost ukázat světu úplně jinou Brazílii," řekl kouč, který vedle brazilské reprezentace a řady domácích celků vedl i Valencii a Fenerbahce Istanbul.

Parreira přiznal, že sympatizoval s demonstranty, kteří loni v červnu při Poháru FIFA protestovali mimo jiné proti investicím do sportovních akcí a sociální nerovnosti. "Řada oblastí je na tom špatně a ekonomika jde dolů. Demonstrace byly oprávněné a dobře načasované, reprezentují brazilskou touhu po lepším životě," uvedl.

Reklama

Související témata: