Hlavní obsah

Blíží se fotbalové šílenství. Odboráři v Německu chtějí kvůli MS chodit do práce později

Berlín

Fotbalový svátek se nezadržitelně blíží. Chystají se na něj nejen jednotlivé týmy, které uspěly v kvalifikaci. Německé odbory v souvislosti se světovým šampionátem v Brazílii žádají zaměstnavatele, aby posunuli začátky ranních směn na pozdější hodinu. Chtějí tak umožnit zaměstnancům, aby mohli sledovat zápasy národního týmu, které kvůli časovému posunu začínají až pozdě večer, uvedla televize n-tv. Němci budou patřit mezi favority šampionátu, který začne 12. června.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Manuel Neuer by měl být oporou německého týmu na MS.

Článek

"Myslím, že by se zaměstnanci a dozorčí rady měli dohodnout na tom, že v případech, kdy to bude možné, upraví pracovní dobu tak, aby zaměstnanci mohli sledovat mistrovství světa," řekl předseda odborového svazu BCE Michael Vassiliadis. Jeho sdružení zastupuje zaměstnance v hornictví, chemickém průmyslu a energetice.

V Německu se počítá s fotbalovým šílenstvím. O nastavení pružnějších pracovních dob v čase konání šampionátu usiluje proto i odborový svaz IG Bau, který zastupuje zaměstnance ve stavebnictví. "Od šéfů by to byl pěkný tah, kdyby se v době mistrovství světa zachovali flexibilně," řekl předseda IG Bau Robert Feiger.

Fotbalový šampionát potrvá od 12. června do 13. července. Německý tým hraje ve skupině G s Portugalskem, Ghanou a Spojenými státy a jeho zápasy by měly začínat v 18:00 nebo ve 21:00 SELČ, v případě jeho postupu do další fáze by ale další utkání začínala ve 22:00 či o půlnoci SELČ.

Reklama

Související témata:
Pracovní doba