Hlavní obsah

Můžeme vytvořit svou historii a stát se hrdiny, je před cestou do Brazílie přesvědčený Rooney

Až neskutečným optimistou je necelý měsíc před zahájením světového šampionátu v Brazílii idol anglického fotbalu Wayne Rooney. A to přesto, že na posledních velkých turnajích reprezentace Albionu většinou vyhořela. „Všichni můžeme být za hrdiny. Není mnoho příležitostí zapsat naši zemi do historie, jaká se teď nabízí nám,“ nechal se slyšet osmadvacetiletý Rooney.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Anglický útočník Wayne Rooney.

Článek

Anglické reprezentaci se na mistrovství světa mnoho nadějí nedává. A nejen proto, že jí los poslal v Brazílii do skupiny smrti, kde na ni čeká Itálie, Uruguay a Kostarika. Jedním z důvodů je i to, že trenér Roy Hodgson nominoval druhý nejmladší tým v historii anglického fotbalu.

„Teď, když se v televizi díváme na záběry ze všech předchozích šampionátů, když sledujeme ohlédnutí za minulostí Světového poháru, cítíme, že sami můžeme být za hrdiny. Je to šance, aby naše země v této historii také figurovala," připomněl, že Anglie slavila triumf naposledy před 38 lety, kdy se mistrovství světa konalo na ostrovech.

„Bylo by skvělé, kdyby lidé po letech vzpomínali na mistrovství světa 2014 stejně, jako vzpomínají na šampionát v šestašedesátém. A kdyby si toto mistrovství podobně pamatovali. Znamenalo by to, že jsme hráli opravdu dobře a vyhráli," rozpovídal se Rooney.

Tentokrát budu fit, ujišťuje

„Všichni můžeme být za hrdiny. Máme příležitost zapsat naši zemi do historie. Podobných příležitostí nemusíme dostat mnoho. Pojďme a dokažme to," apeloval na své spoluhráče v týmu.

Klenot anglického fotbalu Rooney je plný odhodlání, i když na dvou předchozích šampionátech v Německu 2006 a v Jižní Africe 2010 ani on nenaplnil očekávání do něho vkládaná. Vinou zranění a zdravotního stavu... Ani letos se mu problémy nevyhnuly, neboť laboroval s třísly a v sestavě Manchesteru United často absentoval.

„Před každým turnajem má člověk pocit, že to může být právě jeho turnaj. Mně se to nepovedlo ani v Německu, ani v Africe," přiznal Rooney, který v reprezentaci debutoval v roce 2003 proti Austrálii a od té doby nastřílel v 89 zápasech 30 branek.

„Tentokrát ale budu fit a hlavně naprosto fit. A plný odhodlání a nadšení také," ujistil fanoušky. „Žádný šampionát ale není o jednotlivci, ale o týmu. A my máme dobré mužstvo, takže doufám, že budu jeho součástí," naznačil fotbalista Manchesteru United, že je připraven dát veškerý um do služeb kolektivu a uspět s ním.

Na Anglii čekají před zahájením mistrovství světa ještě tři přípravné zápasy. Nejprve 30. května doma proti Peru, poté 4. června v Ekvádoru a 7. června v Hondurasu. Zahajovací utkání mistrovství světa pak sehrají Angličané 15.6. v Manausu proti Itálii.

Reklama

Související témata: