Hlavní obsah

Deset hvězd, které v Brazílii neuvidíte. Čech porazil Balea, v žebříčku je druhý za Ibrou

Praha

Šťastlivci zahajují přípravu, méně šťastní se rozjíždějí na dovolenou... Fotbalový svět bude v létě upírat veškerou pozornost do Brazílie. Ne všechny hvězdy se však mistrovství světa zúčastní. Internetový portál sportsbreak.com sestavil prestižní žebříček deseti nejlepších fotbalistů, kteří se šampionátu z nejrůznějších důvodů nezúčastní. Brankář Petr Čech figuruje druhý za Ibrahimovicem, předstihl třeba třetího Balea!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář národního týmu Petr Čech.

Článek

Top 10 největších hvězd, které budou chybět na MS 2014:

1. Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/Paris St. Germain)

V odvetě baráže sice Ibra dal dva góly, ani to však na Portugalce nestačilo. Ti měli na své straně Ronalda, který v prvním utkání nasázel hattrick. Ibrahimovic dělal, co mohl, v kvalifikaci vstřelil osm z 21 gólů Tre kronor. K postupu to nestačilo, švédský kapitán v 32 letech zřejmě přišel o svou poslední možnost zahrát si na MS. Na šampionátu naposledy startoval v roce 2006.

2. Petr Čech (ČR/Chelsea)

Server připomíná, že loni ve vítězném zápase v Arménii (3:0) nastoupil Big Pete ke svému jubilejnímu 100. mezistátnímu duelu. Na světovém šampionátu však bude chybět podruhé v řadě, v roce 2006 dovedl národní tým do Německa. Čech nechyběl v kvalifikaci o Brazílii ani minutu, v deseti utkáních inkasoval devět branek. Češi však nakonec neprošli ani do baráže, skončili ve skupině třetí se ztrátou jednoho bodu na Dánsko a sedm na postupující Itálii.

3. Gareth Bale (Wales/Real Madrid)

Hvězdný útočník Realu přibyl na seznam bývalých elitních velšských fotbalistů, kteří se nikdy nekvalifikovali na závěrečný turnaj MS. Jsou na něm hráči jako Ryan Giggs, Gary Speed, Mark Hughes, John Toshack a Neville Southall. Wales se probojoval na světový šampionát jen jednou v roce 1958, takže se příliš nedalo očekávat, že se Bale objeví v Brazílii. V kvalifikační skupině skončili draci až na pátém místě za Belgií, Chorvatskem, Srbskem a Skotskem... Bale má za sebou oslnivou sezónu v dresu Bílého baletu, dal čtrnáct gólů v 24 utkáních.

4. Silvio (Portugalsko/Benfica Lisabon)

Obránce Benfiky se nešťastně a kuriózně zranil v zápase Evropské ligy proti Alkmaaru. Utrpěl zlomeninu holenní i lýtkové kosti, když místo odkopu míče vší silou nakopl spoluhráče Luisaa... Silviova absence je nepříjemnou ranou pro portugalský tým, který ve skupině G má Německo, USA a Ghanu.

5. Theo Walcott (Anglie/Arsenal Londýn)

V posledních týdnech existovala už jen malá naděje, že by mohl být zdravotně fit do finálového turnaje v Brazílii. Rychlonohý a hbitý fotbalista má přetržené vnější křížové vazy v levém koleni od lednového zápasu Anglického poháru proti Tottenhamu. Jakékoliv spekulace ukončila operace, která vyžaduje delší čas na zotavení.

6. Kevin Strootman (Nizozemsko/AS Řím)

Jeho sny o MS 2014 skončily poté, co si natrhl vnější křížové vazy v levém koleni. Záložník se zranil v březnovém setkání s Neapolí a podrobil se chirurgickému zákroku, který ho vyřadil ze hry na šest měsíců.

7. David Alaba (Rakousko/Bayern Mnichov)

Rakušanům se nepodařilo dorazit k brazilským břehům, ale rozhodně to nebylo kvůli výkonům jejich nového lídra Alaby. Jedenadvacetiletý legionář z Bayernu dal v kvalifikaci z postu obránce a stopera šest branek.

8. Makoto Hasebe (Japonsko/Norimberk)

Japonsko musí začít na MS 2014 bez svého kapitána. Hasebe pauzíruje od ledna kvůli natrženému zevnímu menisku na pravé noze. Ani dvě operace jeho návrat na trávník neuspíšily. V nominaci je, s jeho startem v úvodu turnaje se ovšem nepočítá.

9. Marek Hamšík (Slovensko/Neapol)

Užil si úspěch na MS 2010 v JAR, kde svěřenci tehdejšího trenéra Vladimíra Weisse postoupili až do osmifinále. Ofenzivní fotbalista Neapole však tentokrát zůstane doma, protože Slováci v kvalifikaci neuspěli. Skončili ve skupině až třetí za Bosnou a Hercegovinou a Řeckem.

10. Robert Lewandowski (Polsko/Borussia Dortmund)

Pětadvacetiletý útočník má za sebou skvělou sezónu s Borussií. Lewandowski se stal s 20 góly nejlepším kanonýrem německé ligy. Poláci se ovšem nekvalifikovali na světový šampionát podruhé v řadě, naposledy startovali v roce 2006 v Německu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články