Hlavní obsah

Buďte v klidu, Brazilci. Pořádání mistrovství světa rapidně zvyšuje vaše šance na triumf

Praha

Pořadatelský tým je vždycky pod obrovským tlakem, s ním se ale prostě musí počítat. Zvláště v případě, že hostitelem je Brazílie... Podle studie společnosti Colliers International pořádání mistrovství světa ve fotbale výrazně zvyšuje šance na celkové vítězství. Zpráva ukazuje, že země, které hostily šampionát od roku 1970, ve většině případů zaznamenaly úspěch: 32% z nich celou soutěž vyhrálo, 42% skončilo na prvních dvou pozicích, 47% se probojovalo mezi první tři a neuvěřitelných 63% se umístilo v první čtyřce.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Brazilci mají na MS nejdražší tým. Horní řada, zleva: Dante, Fred, David Luiz, Julio Cesar, Luiz Gustavo. Spodní řada, zleva: Oscar, Daniel Alves, Neymar, Ramires, Marcelo a Hulk.

Článek

Fotbalem se nenajíme, demonstruje část Brazilců proti nákladům, které si pořádání monstrózního turnaje vyžádá.

Kanárci však na druhou stranu budou mít v hledišti obrovskou podporu. Bylo by velikým překvapením, kdyby nepostoupili až do závěrečných bitev. Vždyť z domácího prostředí vytěžily mnohem méně slavné a uznávané reprezentace.

„Šance hostit šampionát je často vstupní branou k prvnímu (a někdy i jedinému) skutečnému fotbalovému úspěchu dané země. Například Anglie kromě roku 1966, kdy šampionát hostila a zároveň vyhrála, téměř nikdy nepostoupila přes čtvrtfinále a mezi první čtyři se už probojovala jen jednou, v roce 1990," poukazuje Roger Hobkinson, ředitel oddělení Destination Consulting Colliers International.

Také Asiaté se doma ukázali

Po ruce má pochopitelně ještě křiklavější případy. Třeba z Asie. „Jižní Korea nikdy v historii nepostoupila ze skupiny, až v roce 2002 během šampionátu, který hostila společně s Japonskem, obsadila celkové čtvrté místo. Rok 2002 znamenal pro Japonsko druhou účast na MS, a také uspělo - hned napoprvé se dostalo do vyřazovací fáze turnaje."

Také v Americe našel několik příkladů. „Stejně tak Spojené státy postoupily poprvé v roce 1994, ačkoliv byly poraženy pozdějšími vítězi, Brazílií, a to v prvním kole vyřazovacích zápasů. Třetí místo pro Chile na domácím šampionátu v roce 1962 bylo pro tuto zemi jediným světlým okamžikem. Mexiko se dvakrát v historii zúčastnilo čtvrtfinále, a to pouze při pořadatelství největšího světového fotbalového turnaje v letech 1970 a 1986," vypočítává Hobkinson.

Brazilci jsou s pěti tituly nejúspěšnější zemí na světě, patři k favoritům každého šampionátu. A což teprve, když hrají doma...

„Brazílie jako tým i země může hodně získat," věří Hobkinson.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články