Hlavní obsah

Prvně vábení otcovy rodné země odmítl. Až v Brazílii naplní sen v dresu Alžírska

Praha

Henry, Gallas, Anelka... Největší esa francouzského a později i světového fotbalu se učila základy hry ve slavné akademii Clairefontaine. Stejně jako Jasín Brahímí. Nicméně v sestavě země galského kohouta čtyřiadvacetiletého ofenzivního záložníka nenajdete. Na šampionátu v Brazílii bude oblékat dres Alžírska.

Foto: Profimedia.cz

Alžířan Jasín Brahímí.

Článek

Brahímí se narodil v Paříži. Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi Francie od šestnácti až do jednadvaceti let, přičemž v „devatenáctce" doslova zářil. V pětadvaceti startech vstřelil jedenáct gólů. Ale na klubové úrovni se mu nedařilo prorazit. Po začátcích v Clairefontaine působil v Paris SG, ale k elitnímu výběru měl daleko. A tak v šestnácti podepsal mládežnický kontrakt s Rennes.

„Tamní fotbalová akademie kladla velký důraz i na studium, což byla záruka pro mé rodiče. Radili mi, abych si vybral Rennes právě kvůli škole a pokračoval kromě fotbalu i ve vzdělání," vysvětloval Brahímí, který měl i nabídky z Realu Madrid a Arsenalu.

Skutečně si při studiu vybojoval čtyřletý fotbalový kontrakt, který podepsal v létě 2010. Současně dostal nabídku oblékat dres rodné země otce, který pochází z Alžírska, na MS v JAR. „Moje mezinárodní kariéra je ve francouzském dresu," prohlásil tehdy Brahímí.

Jenže na klubové úrovni se mu nedařilo podle představ. „Nedostal jsem šanci, jak jsem si představoval. Navíc jsem se zranil," komentoval v létě 2012 přesun do Granady. „Andalusie mi přišla jako ideální pro restart kariéry. Jde o báječné místo pro život i fotbal," vysvětloval Brahímí pro fifa.com.

Alžírský lid je náročný

A ve stejné sezóně provedl zásadní „přestup" nejen na klubové úrovni. V únoru 2013 přistoupil na nabídku reprezentovat Alžírsko. „Moje kořeny jsou v zemi mého otce. Jsem hrdý, že mohu reprezentovat svůj lid," obhajoval své rozhodnutí Brahímí .

Skutečnost byla ale zřejmě trošku odlišná. Tušil, že šance prosadit se do elitního výběru Francie je nulová. A netajil, že nadcházející šampionát byl jedním z velkých motivů změny reprezentačního dresu. „Pro každého kluka je mistrovství světa dětským snem. A fakt, že se bude konat v Brazílii, domově fotbalu, všemu ještě přidává grády," vyprávěl Brahímí.

Ač je Alžírsko považováno za outsidera skupiny, čtyřiadvacetiletý ofenzivní záložník si uvědomuje, že v rodné zemi jeho otce jsou očekávání obrovská. „Alžírský lid je na nás hrdý, ale současně až příliš náročný. Na našich bedrech leží velikánská odpovědnost," říkal borec, který by měl být pro svou vytříbenou techniku a driblérské schopnosti klíčovým mužem Alžírska ve snaze na čtvrtý pokus projít ze skupiny.

Reklama

Související témata: