Hlavní obsah

Mesiáš, nebo vyvrhel? Hvězdný Neymar nese břímě zlatého brazilského očekávání

Praha

Úkol, jehož je hoden jen Vyvolený. Pětkrát vyhrála Brazílie v minulosti titul mistrů světa, ale když při domácím šampionátu v roce 1950 končila druhá, země se topila v slzách. Nyní nadešel čas, kdy podle ideálního scénáře dojde sen miliónů „kanárků" naplnění. A hlavním hrdinou nemá být nikdo jiný než útočník Neymar da Silva Santos Júnior, který se poslední rok učil od božského Messiho v Barceloně.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Neymar se proti Panamě v přípravě na MS zapsal mezi brazilské střelce.

Článek

„Jde o naplnění snu, který trvá od dětství. Když trenér Scolari oznámil nominaci, šlo o jeden z nejšťastnějších dnů mého života," napsal dvaadvacetiletý Neymar na sociální síti, když Scolari odtajnil seznam vyvolených pro nadcházející šampionát.

„Byl jsem nervózní a cítil úzkost při čekání na tento den. Děkuji Bohu, že jsem dostal šanci reprezentovat svoji rodnou zemi na domácím šampionátu. Jde o dar a já se budu snažit naplnit sen svůj, své rodiny i každého Brazilce," pokračoval pateticky Neymar.

Uchvátil gólovými debuty

Pořadatelská země, zejména pak fanoušci jejího reprezentačního výběru, k rodákovi ze Sao Paula hledí skutečně jako ke spasiteli. Vždyť Brazílie končila na posledních dvou šampionátech v Německu 2006, respektive JAR 2010 shodně ve čtvrtfinále. Další nezdar už je nepřípustný. Ale s Neymarem má být titul předplacený. Zvláště, když v sedmačtyřiceti zápasech za národní tým vstřelil třicet branek a Brazílie v sestavě s dvaadvacetiletou fotbalovou superstar, vyhrála třináct z posledních čtrnácti zápasů.

„Má vše potřebné, aby se stal nejlepším hráčem turnaje," prohlásil na adresu brazilského klenotu legendární Pelé, který Neymara označuje za svého nástupce a nejlepšího fotbalistu světa. Jenže mladík o srovnání s ikonou, která přivedla Brazílii ke třem světovým titulům, nechce ani slyšet. „Jde o můj vzor, nikoliv hráče, jemuž bych se měl rovnat," pronesl zdrženlivě Neymar, jenž má každopádně při domácím šampionátu vystoupit ze stínu Messiho, po jehož boku prožil poslední sezónu v Barceloně.

Proč celá země takřka až bláhově hledí k umění střapatého klučiny, který je pohádkově bohatý a má slávy na rozdávání? Bylo mu teprve sedmnáct, když skóroval hned v prvním zápasu mezi profesionály. Při druhém utkání přidal druhý gól. Trefou pak ozdobil i debut v reprezentaci krátce po fiasku v JAR. Z Neymara byla rázem paf celá Brazílie. Santosu pomohl vyhrát Brazilský pohár, třikrát šampionát státu Sao Paulo a potřetí v historii, ale poprvé od éry Pelého, Pohár osvoboditelů, což je jihoamerická obdoba Ligy mistrů.

Ikonou jako náctiletý

Marně jej v klubu přemlouvali, aby zůstal až do mistrovství. Marně mu slibovali výsostné postavení. Vždyť už tak mu ležela u nohou nejen celá Brazílie, ale i Jižní Amerika. A teprve jako čtvrtý fotbalista v zemi se dočkal vlastního komiksu. Od dob Pelého se stal Neymar největší hvězdou klubu. „Chci si zahrát s Messim," vyřkl přání, které se záhy naplnilo. Stal se nejdražším hráčem v historii Barcelony.

„Věřím, že s mojí pomocí zůstane Lionel nejlepším fotbalistou světa," prohlásil brazilský klenot, když minulý rok v létě za astronomických 57 miliónů eur, což je přibližně 1 482 000 000 korun, přestoupil ze Santosu do Barcelony.

„Důvodem mého přestupu nebyly peníze, jak jsem často slyšel," prohlásil v rozhovoru pro server Globo. Rozhodně nežertoval. Coby sedmnáctiletého si jej na jedenáct let pojistil gigant Nike, milióny dolarů mu na účet za dvouleté partnerství posílal Panasonic, brzy se přihlásil Volkswagen, Red Bull, Santander a další velcí hráči reklamního trhu. Na kontě tak Neymarovi ročně přistávalo 560 miliónů korun bez odměn ze Santosu. Na jaře letošního roku ho jen specializovaný časopis SportsPro vyhlásil nejvíce obchodovaným sportovcem světa.

„Hlavní motivací byla španělská liga, zápasy Ligy mistrů. Věděl jsem, že mohu fotbalově růst a učit se. Proto jsem dal přednost evropskému kontinentu," naznačoval Neymar, že se ještě před mistrovstvím světa chtěl posunout na vyšší úroveň.

A netajil, že po společném roce už není jen obdivovatelem božského Messiho. „Bylo pro mě velmi důležité, že jsem měl šanci učit se právě od Lionela. Snažil jsem se zdokonalit své vlastní dovednosti. Nejvíce mě imponuje Messiho přesnost v zakončení. Jen výjimečně mine branku, je velmi produktivní, skoro nechybuje. Budu jako on," slíbil.

Lionel nemá šanci

Kdo z dvou ofenzivních králů jihoamerických fotbalových velmocí se však bude vracet do Barcelony jako šampión? „Několikrát jsme se s Lionelem škádlili v závěru sezóny na téma mistrovství světa. Tvrdil, že chce být šampiónem. Ujistil jsem ho, že v Brazílii nemá Argentina žádnou šanci," usmál se Neymar.

Zvládne však Neymar očekávání dvou set miliónů Brazilců? „Je to obrovská zodpovědnost a nikdo neví, zda ji unese," prohlásil Pelé upřímně pro AFP. On dovedl Brazílii k titulu v roce 1958, Garrincha byl klíčovým mužem Kanárků o čtyři roky později 1962, Jairzinho při šampionátu 1970, Romario v roce 1994 a Ronaldo při MS 2002.

Zařadí se nyní Neymar po bok legend? Stane se králem a hrdinou všech Brazilců? „Nejlepší, co mohl udělat, byl loňský přestup do Španělska. Odchod do Evropy bylo jako jít na univerzitu. Vrací se a má zkušenosti. Udělal fantastické rozhodnutí," nepochyboval Pelé. „Je to ještě chlapec a neměl by být vnímám jako Bůh," prohlásil Johan Cruyff, legendární fotbalista a trenér. Pelé přesto nepochybuje: „Neymar bude nový mesiáš brazilského fotbalu."

Neymar da Silva Santos Júnior
Narodil se 5. února 1992 v Mogi das Cruzes v Brazílii. Nastupuje na postu útočníka. S fotbalem začínal v týmu Portuguesa Santista, následně pokračoval v FC Santos, kde se stal profesionálem. Od července 2013 je hráčem FC Barcelona.
Jeho partnerkou je brazilská herečka Bruna Marquezine, z předchozího vztahu má tříletého syna Davida Luccu.
Se Santosem vyhrál Pohár osvoboditelů (2011), což je obdoba Ligy mistrů, a Brazilský pohár (2010). S reprezentací získal stříbrnou medaili na OH v Londýně 2012 a titul na Poháru FIFA 2013.
Byl vyhlášen nejlepším hráčem Poháru osvoboditelů 2011, získal Zlatý míč Poháru FIFA 2013, což byla generálka na MS.
Kdo vyhraje fotbalové MS v Brazílii?
Brazílie
19 %
Argentina
11 %
Německo
23,6 %
Španělsko
9,9 %
Itálie
2 %
Uruguay
4,6 %
Francie
1,5 %
Nizozemsko
3,6 %
Belgie
10,2 %
Chile
1,8 %
Anglie
4,3 %
Portugalsko
4,4 %
některý z afrických států
1,2 %
některý z asijských zástupců
1 %
někdo jiný
1,9 %
Celkem hlasovalo 27149 čtenářů.

Reklama

Související témata: