Hlavní obsah

Brazílie - Chorvatsko 3:1Chorvati s pocitem křivdy. Penaltová úlitba Brazilcům rozhodla o výhře domácích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Marcelo (vlastní) 0 : 1
30. Neymar 1 : 1
71. Neymar (penalta) 2 : 1
90. Oscar 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Penalta, o níž se bude dlouho debatovat, a kterou musí fotbalové Chorvatsko vnímat jako vyložený podraz a úlitbu pořadatelské zemi, rozhodla zahajovací duel světového šampionátu. Dvacet minut před koncem utkání v Sao Paulu si japonský sudí Nišimura pokutový kop doslova vymyslel, neboť pád Freda v šestnáctce byl teatrálním kouskem. Pro osud prvního utkání skupiny A byl však rozhodujícím, neboť domácí hrdina Neymar penaltu s kusem štěstí proměnil, vývoj střetnutí tím otočil a své Brazílii zajistil výhru korunovanou v samém závěru ještě trefou Oscara.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Brazilští fotbalisté slaví gól proti Chorvatsku, který vstřelil Neymar (zcela vpravo).

Článek
Fotogalerie

Oslavy v Recife po prvním vítězství Brazílie na šampionátu

Navrch měli, o tom není sporu. I kouzla s balónem Brazilci předváděli, jenže co to bylo platné, když si s vyčkávajícími a trpělivostí oplývajícími Chorvaty nevěděli rady. A co teprve s jejich výpady... Už po sedmi minutách totiž po centru Perišiče hlavičkoval Olič tak nebezpečně, že se nejen na stadiónu v Sao Paulu, ale doslova v celé zemi zastavil čas.

Marcelův vlastenec vyvolal šok

Jen na pár sekund, to se ví, protože chvíle opravdové brazilské hrůzy měla teprve přijít. Po čtyřech minutách se vydal k dalšímu výpadu Olič, poslal do domácí šestnáctky prudký centr, který Jelavič jen lehce přiťukl přímo na nohu nešťastníka Marcela, jenž nedal vlastnímu gólmanovi Césarovi šanci.

Pro Scolariho tým to byl šok. Pro brazilské fanoušky ještě větší. Zvláště, když se neujal Paulinhův pokus, ani volej Oscara, který bravurně zneškodnil Pletikosta. Vyrovnání tak nakonec přinesla akce, kterou mohli a měli Chorvati zastavit hned v zárodku. Anebo v jejím průběhu, neboť příležitosti k tomu měli a Neymar se vůbec nemusel ke střele zpoza šestnáctky dostat.

Jenže dostal, technickou ranou z dvaceti metrů líznul tyč a do té doby skvělý veterán Pletikosta se natahoval po míči marně. Brazilci tak už po osmnácti minutách zažehnali první krizový moment a hnali se okamžitě za tím, aby skóre zcela otočili. Převahu měli, balón drželi, i ke standardním situacím se dostali, ale druhý gól už do přestávky nepřidali.

Nafilmovaná penalta rozhodla

A nepřidávali ho dlouho ani ve druhé půli, i když už měli permanentně navrch. Jejich ofenziva se však vytrvale rozbíjela o soupeřův obranný val. Vyztužený, rezignující na zakládání protiútoků, lapající brazilské akce už v zárodku. A když už přece jen zazmatkoval a náznak šance domácím nabídl, stačil vždy zaváhání napravit.

Scolariho tým tak musela spasit hodně přísná penalta. Fred ji po kontaktu s Lovrenem vyloženě nafilmoval, neboť protivník mu jen sáhl na rameno a on se ochotně skácel na trávník. Japonský sudí ovšem tento teatrální kousek zbaštil i s navijákem a nařídil penaltu.

Neymar ji sice se štěstím, ale přece jen proměnil, i když měl namále. Pletikosa jeho střelu vystihl, ovšem brazilský hrdina ho doslova propálil.

Chorvatům se sice při závěrečném vzepětí podařilo vyrovnat, jenže po předchozím faulu Oliče na brankáře Césara nebyl gól uznán. A protože ani Modričova dalekonosná střela si cestu do sítě nenašla a Perišičův pokus César vyrazil, opouštěl chorvatský tým trávník v Sao Paulu rozčarovaný a nahněvaný.

Hlavně vzhledem k penaltě, která o jeho prohře rozhodla, protože Oscarův chytrý gól v poslední minutě už představoval jen kosmetickou úpravu skóre.

Fotbalové MS, skupina A:
Brazílie - Chorvatsko 3:1 (1:1)
Branky: 30. a 71. z pen. Neymar, 90. Oscar - 11. vlastní Marcelo. Rozhodčí: Nišimura - Sagara, Nagi (všichni Jap.). ŽK: Neymar, Luiz Gustavo - Čorluka, Lovren. Diváci: 62 103.
Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (63. Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (88. Ramires), Hulk (68. Bernard) - Fred. Trenér: Scolari.
Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrič, Rakitič - Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič - Jelavič (78. Rebič). Trenér: Kovač.
Postoupí fotbalisté Chorvatska i přes porážku s Brazílií do osmifinále MS?
Ano
77,1 %
Ne
22,9 %
Celkem hlasovalo 9912 čtenářů.

Reklama

Související témata: