Hlavní obsah

Mexiko - Kamerun 1:0Další ostuda! Rozhodčí obrali vítězné Mexiko v duelu s Kamerunem o dva regulérní góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
61. Peralta 1 : 0
Záznam online reportáže

Natal

Ještě před startem světového šampionátu byli pod velkou palbou kritiky za opožděné práce brazilští pořadatelé, po úvodních dvou odehraných zápasech jsou však obrovskou kaňkou výkony rozhodčích. Nejprve čtvrteční sporná penalta ve prospěch domácích Kanárků a o necelých 24 hodin později se dopustili závažných chyb i kolumbijští arbitři v duelu Mexika s Kamerunem. El Tricolor nakonec po gólu útočníka Peralty vyhrál 1:0.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Střelec mexické branky Oribe Peralta (č. 19) a jeho spoluhráči Miguel Layún (druhý zleva), Andrés Guardado a Héctor Herrera (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Mexiko si v úvodu zápasu vytvořilo tlak, drželo míč na svých kopačkách a v deštivém počasí přehrávalo Kamerun především v křídelních prostorech. Už v 10. minutě odcentroval z pravé strany Hector Herrera, jehož centr uklidil do sítě Giovani dos Santos. V ochozech, které zaplavili především mexičtí příznivci, zavládlo obrovské nadšení. Jenže vzápětí také zklamání. Asistent na pomezí Humberto Clavijo odmával vymyšlený ofsajd a gól neplatil.

Po zhruba osmnácti minutách se probrali i Kamerunci. Do té doby byli jen schovaní na vlastní polovině a čekali, co předvede jejich soupeř. Fyzicky velmi dobře vybavení Afričané pak předvedli krásnou individuální akci - Assou Ekotto se v 21. minutě uvolnil přes dva protihráče a předložil míč Eto'ovi, jehož střela se otřela o tyč branky Guillerma Ochoy. Kamerunci měli o chvíli později další závar v mexickém vápně, ale ani ten brankou neskončil.

Více toho Kamerun v první půli neukázal. Naopak svěřenci Miguela Herrery se po slabší desetiminutovce znovu nadechli k náporu - nejprve po pasu Andrése Guardada hlavičkoval kapitán Rafael Márquez vedle, ve 30. minutě pak znovu zaúřadovali kolumbijští rozhodčí. Mexiko rozehrálo rohový kop, centrovaný míč jemně tečoval Kamerunec Eric Choupo-Moting a hlavičkující Giovani Dos Santos zblízka podruhé rozvlnil síť. Jenže hlavní sudí Wilmar Roldan i tentokrát nepochopitelně zapískal a gól neuznal.

Rozhodl Peralta

Mexičané odcházeli do kabin hodně ukřivdění, ovšem po změně stran se nenechali strhnout emocemi a druhou půli proměnili v souboj svých útočníků s kamerunským brankářem Charlesem Itanjdem. V 47. minutě ještě Oribe Peralta neuspěl, když se po přiklepnutí od Dos Santose snažil zakončit střelou mezi nohy.

Vytoužené vedoucí branky se ale Mexičané po hodině hry nakonec dočkali. Dos Santos se dostal za obranu Kamerunu, vypálil na Itanjdeho, který míč jen vyrazil k nohám dorážejícího Peralty a mexický útočník mohl slavit. Ve zbývajících minutách sice Kamerunci vsadili na větší ofenzivu, nevytvořili si ale trvalejší tlak. Jediná vážná šance Afričanů přišla v nastavení, kdy se dostal k nebezpečné hlavičce Benjamin Moukandjo, jenže Ochoa vytáhl perfektní zákrok a uhájil čisté konto. V závěru ještě mohl přidal druhý gól Hernández, ale zblízka přestřelil.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A:
Mexiko - Kamerun 1:0 (0:0)
Branka: 61. Peralta. Rozhodčí: Roldán - Clavijo, Díaz (všichni Kol.). ŽK: Moreno - Nounkeu. Diváci: 39 216. Hráno v Natalu.
Mexiko: Ochoa - Rodrigo Pinedo, Márquez, Moreno - Aguilar, H. Herrera (90.+2 Salcido), Vázquez, Guardado (69. Fabián), Layún - Peralta (73. Hernández), G. dos Santos. Trenér: M. Herrera.
Kamerun: Itandje - Djeugoué (46. Nounkeu), N'Koulou, Chedjou, Assou-Ekotto - Mbia, A. Song (79. Webó), Enoh - Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting. Trenér: Finke.
Postoupí fotbalisté Kamerunu i přes úvodní porážku s Mexikem do osmifinále MS?
Ano
14,4 %
Ne
85,6 %
Celkem hlasovalo 686 čtenářů.

Reklama

Související témata: