Hlavní obsah

Anglie - Itálie 1:2Týdny se Anglie na squadru chystala. Marně, na Balotelliho hlavičku odpověď nenašla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Marchisio 0 : 1
37. Sturridge 1 : 1
50. Balotelli 1 : 2
Záznam online reportáže

Manaus/Praha

Dlouhé týdny se chystal kouč Angličanů Hodgson s celým svým realizačním ansámblem na úvodní duel s Itálií, který byl a bude podle jeho mínění pro další vývoj ve skupině D klíčový, nic platné mu to ale nebylo. Omlazený fotbalový Albion vstoupil do bojů o Světový pohár prohrou, neboť na úvodní trefu Marchisia sice dokázal promptně zareagovat, ale na gól Balotelliho už odpověď nenašel. Squadra i bez zraněného kapitána Buffona sehrála v náročných podmínkách v Manausu mistrnou taktickou partii a vítězství si pohlídala.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Italský forvard Mario Balotelli (vpravo) hlavičkuje míč do branky Anglie, Gary Cahill jej ubránit nedokázal.

Článek
Fotogalerie

V pralesních tropech Amazonie měla opatrnost navrch. A oboustranné šetření se silami také. Evropané věděli, do čeho jdou, takže v šlágru dvou fotbalových velmocí se ani nedalo nějaké ofenzivní bláznění ani očekávat.

Od Italů tuplem ne, protože absence zraněného gólmana Buffona, jenž si na posledním tréninku zhmoždil kotník, a fyzioterapeuti ho přes všechno snahu nedali dohromady, je k obezřetnosti přímo nutila. K pokusům o uspávání protivníka rovněž...

Přesto je po dvaceti minutách po první vážnější akci Welbeck málem ztrestal. Nejprve když se sápal po centru Sterlinga, tři minuté poté znovu, když centrovaným míčem hledal Sturridge, který na balón málem dosáhl.

Rooney svá slova potvrdil...

Jenže to bylo také vše, co tolik očekávaný šlágr v úvodní půlhodině nabízel. Squadra se dopředu prakticky vůbec nepouštěla, neboť defenziva a vykrývání středu hřiště zesílenou záložní řadou byla v jejich podání povýšena nade vše. A trpělivé čekání na první šanci také. Nebo spíše na standardní situaci, na kterou byli Italové mistrně nachystáni. Po rohovém kopu zmátl anglickou obranu Pirlo a Marchisio přesně mířenou střelou otevřel skóre.

Reprezentace Albionu ovšem odpověděla promptně. Zásluhou Rooneyho, který před utkáním prohlašoval, že důležitější než góly a osobní pocty je pro něho úspěch týmu. V 37. min. to názorně předvedl, neboť po jeho průniku po lajně nemohl Sturridge milimetrově přesným centrem pohrdnout.

A protože v nastaveném čase vyhlavičkoval Jagielka technický Balotelliho lob z prázdné brány a Candreva vzápětí trefil po další geniální nahrávce Pirla jen tyč, na druhé půli tudíž bylo, aby přinesla rozřešení...

...a Balotelli také

Stejně jako naplnil své šampionátové poselství skutkem Ronney, šel po změně stran v jeho stopách Balotelli. Ten totiž před cestou do Brazílie hlásal, že mistrovství bude patřit jemu, o což se také vehementně snažil. Lobem těsně před přestávkou, gólem pět minut po ní. Candreva mu poslal nadýchaný balón a hlavičkující Balotelli skóroval.

Na Angličanech tudíž bylo, aby podruhé v zápase odpovídali a smazávali manko. Snažili se, pár nepříjemných chvil italské obraně a náhradníkovi mezi tyčemi Siriguvi připravili. Jenže Rooney ve velké šanci netrefil bránu, střelu Bainese Sirgiu vyrazil, Gerrard střílel z trestného kopu nad...

Italové si už vedení pohlídali a do šampionátu vstoupili výhrou v nejočekávanějšímu duelu celé skupiny. A na jejich spokojenosti ze tří bodů nic neměnilo, že v nastaveném čase skončila Pirlova střela jen na břevně udiveného a pouze přihlížejícího Harta.

MS ve fotbale - základní skupina D
Anglie - Itálie 1:2 (1:1)
Branky: 37. Sturridge - 35. Marchisio, 50. Balotelli. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Sterling (Angl.). Diváci: 39 800.
Anglie: Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Gerrard, Henderson (73. Wilshere) - Welbeck (61. Barkley), Sterling, Rooney - Sturridge (80. Lallana). Trenér: Hodgson.
Itálie: Sirigu - Darmian, Barzagli, Paletta, Chiellini - De Rossi - Candreva (79.Parolo) , Verratti (57. Motta), Pirlo, Marchisio - Balotelli (73. Immobile). Trenér: Prandelli.

Reklama

Související témata: