Hlavní obsah

Kostarický hrdina Campbell zastínil Cavaniho, zničil Uruguay, a chce být spoluhráčem Rosického

Belo Horizonte/Praha

S jistotou zakončená gólová střela, perfektní asistence u definitivního potvrzení šokujícího vítězství Kostariky nad Uruguayí 3:1 a navrch červená karta po brutálním ataku na něj. Takový byl první večer na světovém šampionátu pro kostarického hrdinu Joela Campbella. Jednadvacetiletý útočník zastínil Edinsona Cavaniho i další zamýšlené hvězdy a určitě konečně přesvědčil trenéra Arsenalu Arséna Wengera, že si v Londýně zaslouží dostat pořádnou šanci.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Kostaričan Joel Campbell oslavuje svou trefu do sítě Uruguaye na MS.

Článek
Fotogalerie

„Dnešek byl pro mě naprosto excelentní, ale bez přispění mých kolegů by to bylo zcela k ničemu,“ vykládal novinářům Campbell, který se stal hlavní hvězdou Kostaričanů při nečekaném tříbodovém zisku na úkor semifinalistů posledního světového šampionátu Uruguayců.

Jihoameričany sice poslal v prvním poločase do vedení z penalty Edinson Cavani, útočník Paris St. Germain ale nedokázal zastoupit stále ještě zraněného kolegu Luise Suáreze a Kostarika předvedla ve druhé půli parádní obrat.

V 54. minutě nejprve Campbell zachoval chladnou hlavu ve vápně a tvrdou ranou málem protrhl síť v brance soupeře. Za další tři minuty dokonal zkázu pro favorita přesnou hlavičkou po standardní situaci Duarte. Poslední hřebíček do uruguayské fotbalové rakve přidal po parádním pasu Campbella střídající Ureňa, který byl tou dobou na trávníku zhruba minutu.

„Každý z nás se postupně chopil zodpovědnosti. Já se snažil ze všech sil dát nějaké góly a moji spoluhráči mě v tom podporovali,“ řekl Campbell. Přes svůj mladý věk varoval krajany od předčasné euforie a zároveň doufá, že nešlo o jediný úspěch Kostaričanů na fotbalovém festivalu v Brazílii. „Musíme postupovat krok za krokem. Máme před sebou těžké zápasy, ale tento výsledek by nám měl dodat ten správný pozitivní impuls,“ dodal.

Další Wengerův trik s kloboukem

Když před třemi lety prosákla informace o tom, že se lodivod londýnského Arsenalu Arséne Wenger pokouší získat do svých služeb mladého neznámého Kostaričana, velké evropské kluby zavětřily stopu - francouzský manažer má totiž vyhlášené oko na talenty a navíc záviděníhodnou síť špičkových skautů.

O tehdy osmnáctiletého Campbella se strhla pořádná mela, ale Arsenal nakonec vytěžil z náskoku před soupeři podpis pod smlouvu za zhruba 30 miliónů českých korun. Jenže tradiční problém se získáním pracovního povolení pro hráče, který toho mezi seniory mnoho neodehrál, způsobily, že se technicky nadaný útočník v Londýně ani neohřál a putoval na hostování do francouzského Lorientu.

V Ligue 1 dostával Campbell čím dál tím víc příležitostí a za ně se odvděčoval především v ofenzivě záblesky geniality a ukázkami své vytříbené kopací techniky. Ve Francii si připsal tři branky ve 25 startech, z nichž většina byla až v průběhu utkání z lavičky.

Dal gól United, pochvaly se ale nedočkal

Stejná situace se opakovala o rok později - opět nepřiznané pracovní povolení a z toho rezultující další hostování. Tentokrát Campbell okusil o stupínek lepší soutěž, španělskou La Ligu. Dostávalo se mu větší důvěry od trenéra než v předchozím francouzském angažmá, gólů ale na oplátku nastřílel jako šafránu.

Také proto následující léto přes konečně získané pracovní povolení Campbell nepřesvědčil Wengera o své potřebnosti pro Arsenal a musel opět do světa. Zamířil do dominantního řeckého klubu Olympiakos Pireus, kde celou sezónu zářil a získal mistrovský pohár. Během tažení Ligou mistrů sestřelil Campbell parádní trefou slavný Manchester United a po zápase si jen posteskl: „Doufal jsem, že to v Arsenalu udělá dojem, ale nepřišla žádná reakce. Vůbec nic.“

Lepší supertalent v hrsti, než-li Cavani na střeše ze zlata?

Reakce na jeho vystoupení proti Uruguayi ale na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Zvlášť poté, co zastínil očekávanou hlavní hvězdu duelu Edinsona Cavaniho. Arsenal je dlouhodobě spojován se snahou získat tohoto jihoamerického kanonýra, jeho cena se ale momentálně pohybuje nad padesáti milióny liber, a to mluvíme pouze o přestupové částce bez nákladů na hráčovu gáži. Profesor ekonomie Wenger je známý svou touhou ušetřit každou libru, a proto se zdá, že spíš dá konečně pořádnou šanci talentovanému Campbellovi, než aby nosil dříví do lesa - tedy zahrnul penězi přebohaté šejky z PSG.

Pokud bude mladý Kostaričan pokračovat na šampionátu v podobných výkonech, nebude mít o zájemce nouzi. Sám ale prý momentálně myslí pouze na MS a po něm by se rád konečně prosadil na Emirates Stadium. „Samozřejmě se v létě vrátím do Arsenalu, mám s nimi uzavřený platný kontrakt. Ale nejdůležitější věcí právě teď je moje země a světový šampionát.“

Prosadí se Joel Campbell v Premier League?
Ano, bude hvězdou.
74,5 %
Bude průměrným hráčem.
22,7 %
Ne.
2,8 %
Celkem hlasovalo 3546 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články