Hlavní obsah

Austrálie - Nizozemsko 2:3Nizozemsko na spanilý výkon z úvodního duelu nenavázalo, ale tři body nakonec vybojovalo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Robben 0 : 1
21. Cahill 1 : 1
54. Jedinak (penalta) 2 : 1
58. Van Persie 2 : 2
68. Depay 2 : 3
Záznam online reportáže

Nizozemsko při druhém vystoupení ve skupině B fotbalového mistrovství světa v Brazílii shráblo v konfrontaci s Austrálií povinné tři body, ale za úvodním představením proti Španělsku herně notně zaostalo. Jeho výkon měl k opěvovanému ofenzivnímu uragánu hodně daleko. Australané nebyli horším týmem, ale doplatili na množství neproměněných šancí.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Střelec úvodního nizozemského gólu Arjen Robben (vpravo) oslavuje trefu se spoluhráčem Jonathanem de Guzmánem.

Článek
Fotogalerie

Nizozemsko vstoupilo do zápasu hodně vlažně. Po poločase snů v úvodním vystoupení skupiny B proti Španělsku takřka bezstarostně. Jenže prosadit se proti organizované obraně Australanů byl velký problém. A vynutit si soustavný tlak teprve, protože zástupci reprezentace nejmenšího kontinentu zdaleka nemysleli jen na obranu a při každé příležitosti podnikali nebezpečné výpady.

Favorit se nicméně ujal vedení, když Robben po padesátimetrovém úprku navedl z levé strany míč do pokutového území a levačkou střelou podél brankáře ke vzdálenější tyči otevřel skóre - 0:1. Jenže neuběhlo ani šedesát vteřin a luxusní třicetimetrový centr McGowana napálil z hranice velkého vápna nechytatelně pod břevno Cahill.

Šokovaní Nizozemci nemohli uvěřit, že se zápas neodehrává podle jejich plánů. A měli velké štěstí, že do šatny nešli s dvougólovým mankem. Australané totiž dobře kombinovali a byli nebezpeční. Bresciano však ve stoprocentní pozici pálil nad branku a Spiranovic z malého vápna poslal balón slabou střelou jen do náruče brankáře Cillessena.

Po obrátce bylo borcům Nizozemska tuze zle, když Bozanic ve vápně trefil centrovaným míčem Janmaata do ruky a sudí nařídil pokutový kop: Jedinak pálil neomylně - 2:1. Na borcích nizozemského týmu se však žádná frustrace neprojevila, byť zaskočeni nepříznivým vývojem byli náramně.

Van Persie však nechytatelnou dělovkou záhy srovnal, a pak favoritovi pomohla chyba brankáře Ryana, který slabou střelu Depaye podcenil a nedokázal ji vytlačit mimo tyče - 2:3.

Australanům nebylo nic platné, že se snažili o ofenzivu a hráli nebojácně. Vždyť Leckie měl tutovou šanci, ale koncovku řešil zle. Nizozemský tým se už sice do další šance nedostal, jenže ukázal obrovské zkušenosti a duel dohrál, aniž by australským fotbalistům dovolil přiblížit se na dostřel Cillessena.

Nizozemsko tak poprvé v historii vzájemných zápasů slavilo vítězství nad Australany. V předchozích třech duelech totiž jednou prohrálo a dvakrát končilo utkání remízou. Navíc protáhlo vítěznou šňůru v zápasech základní skupiny mistrovství světa na dvanáct.

MS ve fotbale - základní skupina B:
Austrálie - Nizozemsko 2:3 (1:1)
Branky: 21. Cahill, 54. Jedinak z pen. - 20. Robben, 58. Van Persie, 68. Depay. Rozhodčí: Haimúdí (Alž.) - Achik (Mar.), Etchialí (Alž.). ŽK: Cahill - Van Persie. Diváci: 42 877.
Austrálie: Ryan - McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson - Jedinak, McKay - Leckie, Bresciano (52. Bozanic), Oar (77. Taggart) - Cahill (70. Halloran). Trenér: Postecoglou.
Nizozemsko: Cillessen - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (45.+2 Depay) - Janmaat, De Guzmán (78. Wijnaldum), De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie (87. Lens), Robben. Trenér: Van Gaal.

Reklama

Související témata: