Hlavní obsah

Španělsko - Chile 0:2Adiós, Campeones! Chilané poslali Španěly domů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Vargas 0 : 1
43. Aránguiz 0 : 2
Záznam online reportáže

Rio de Janeiro

Španělsko je v šoku. Po debaklu od Nizozemska dostali mistři světa ve středu večer na slavném Maracana v Riu k. o. i od Chilanů a bez ohledu na zbylé zápasy skupiny B se pakují domů. Stejně jako Australané. Jistý postup už naopak mají Chilané a Nizozemci.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Chilan Eduardo Vargas jásá po gólu proti Španělům.

Článek
Fotogalerie

Kouč Španělů udělal v sestavě zemětřesení. Na lavičce zůstali i hvězdní Xavi a Pique. Po úvodním hvizdu to však vypadalo, že Španělé začali tam, kde v pátek skončili. Neuběhla ani minuta a Vargas zahodil obrovskou šanci a po následném rohu Sáncheze hlavičkoval zcela volný Jara těsně vedle Casillasovy branky. La Furija Roja, tedy červená španělská fúrie málem dostala další úder. Mohl být pro ni z pohledu další účasti na šampionátu i smrtelný...

Chilané ještě chvíli šampióny zlobili, ale ti se postupně rozehráli a hlavně začali kombinovat mnohem přesněji a rychleji. Po necelé čtvrthodině se dostali do šance, jenže Diego Costa prováhal nejlepší okamžik pro střelu a Xabi Alonso zblízka Brava v brance neprostřelil.

Dvojitý chilský úder

Chilané jako by nechali Španěly trochu namlsat a po dvaceti minutách udeřili z rychlé akce. Sánchez posunul míč k úplně volnému Vargasovi. Ten si ho stáhnul, nechal kolem sebe projet Casillase a před doklouzávajícím Ramosem ho poslal po zemi do sítě. Fanoušci Chile, kteří měli na Maracaná drtivou převahu, na Španěly pískali, kdykoliv měli míč, těm to muselo znít jako umíráček.

Evropský tým se vzpamatovával jen těžce. Téměř deset minut mu trvalo, než se dostal k ohrožení branky, ale Diego Costa v další šanci znovu potvrdil, že formu zapomněl v Madridu. Obávaný kanonýr, za kterého dala Chelsea Atlétiku 50 miliónů euro (1,3 miliardy korun), je v rodné Brazílii totálně neškodný. Ale trápil se nejen on. Mistři světa ztráceli s každou minutou glanc. Byli nepřesní, míč je neposlouchal, ztráceli v soubojích nervy.

Před koncem první půle dostali od pohodových Chilanů druhý úder. Sánchez poslal na Casillase z trestného kopu dělovku, španělský kapitán míč vyrazil, ale pohotový Aránguiz mu ho z deseti metrů bodlem vrátil do sítě. Mistři světa byli v tu chvíli na ručník. Jen 45 minut je dělilo od ostudné cesty domů. A od toho, aby napodobili Italy, kteří coby šampióni už po základní skupině putovali domů před čtyřmi roky.

Zmar, jen zmar...

Zoufalství Španělů hned po změně stran prezentoval Diego Costa, kterého vyslal do šance Iniesta, ale brazilský rodák neprostřelil obranný val Chilanů a vzápětí Alba z dvaceti metrů netrefil branku. Totální zmar pokračoval. Ramos netrefil z trestného kopu a Busquets ze tří metrů neumístil přihrávku Diega Costy.

Taktovku znovu převzali Chilané. Na trávníku jich bylo plno. Španělé opět nestíhali. Kdyby Vidal a Isla nebyli zbrklí nebo jejich spoluhráči nevymýšleli v šestnáctce zbytečné kudrlinky, mohl zápas pro stále ještě úřadující mistry světa skončit znovu ostudným debaklem. I tak je jejich vyřazení největší senzací šampionátu a potvrzením, že po šesti letech je jejich dříve obávaný systém tiki-taka mrtvý.

A zaplněné hlediště, v němž měli převahu fanoušci Chile, každou povedenou přihrávku svého týmu provázeli oslavným „Olé," zatímco na Španěly pískali. Frustrovaní mistři už se na nic nezmohli. Jen Iniesta, který dal před čtyřmi roky ve finále rozhodující gól, uzavřel krásnou střelou zoufalou snahu šampiónů. S nadsázkou tak symbolicky ukončil jejich vládu. Bravo však předvedl zákrok, který bylo možné jen ocenit vyslovením jeho příjmení. V poslední šanci pálil zblízka Ramos, ale trefil jen Islu. Španělům nebyl přán ani čestný úspěch. Byli jedním slovem zoufalí.

Chilané po závěrečném hvizdu propadli obrovské euforii. Jejich postupový sen se stal skutečností a Španěly bude ještě dlouho děsit tohle mistrovství jako noční můra. Jejich šestiletá éra fotbalové vlády ve středu skončila...

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:
Španělsko - Chile 0:2 (0:2)
Branky: 20. Vargas, 43. Aránguiz. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: Alonso - Vidal, Mena. Diváci: 74 738.
Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Martínez, Ramos, Alba - Alonso (46. Koke), Busquets - Pedro (76. Cazorla), D. Silva, Iniesta - Costa (64. Torres). Trenér: Del Bosque.
Chile: Bravo - Jara, Medel, F. Silva - Isla, Aránguiz (64. Gutiérrez), Díaz, Mena - Vidal (88. Carmona) - Vargas (85. Valdivia), Sánchez. Trenér: Sampaoli.

Reklama

Související témata: