Hlavní obsah

Z nebe až do pekla, fiasko, přirovnání k Titanicu... Španělský tisk fotbalisty nešetřil

Madrid

Dlouhých osm let nezažili španělští fotbalisté dvě porážky v mistrovských zápasech za sebou. Jenže každá série někdy končí a úřadující evropští a světoví šampióni si vybrali slabší chvíle zrovna na mistrovství světa v Brazílii. Po debaklu s Nizozemskem 1:5 a prohře s Chile 0:2 si musí svěřenci trenéra Del Bosqueho vypít kalich hořkosti až do dna. A španělský tisk někdejší hrdiny rozhodně nešetří.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Jak jsme to mohli dopustit? Španělští fotbalisté zleva David Silva, Sergio Busquets, Diego Costa, Andrés Iniesta a Xabi Alonso opouští trávník stadiónu Maracaná po středeční prohře 0:2 proti Chile.

Článek
Fotogalerie

„Z nebe až do pekla," píše například populární list Marca. „Mistři světa nesetrvají v Brazílii ani týden. Chile jen potvrdilo to, co naznačilo už Holandsko. Vargas a Aránguiz znovu potrestali neodpustitelné chyby. Bylo to krásné období, ale všechno jednou končí. A ten konec nastal právě teď," dodal madridský deník.

Konkurenční list El Mundo Deportivo si všímá toho, že ani některé změny ve španělské sestavě úspěch nepřinesly. „Xavi a Piqué zůstali na lavičce, ale efekt nebyl žádný. Rotace nevyšla. Bylo to fiasko," píše.

Výsledky týmu na letošním šampionátu označil El Mundo za katastrofu. „Byli jsme jedním z favoritů, ale MS opustíme zadními dveřmi. Sen o obhajobě titulu byl možná od začátku chimérou. Španělsko se proměnilo v karikaturu sebe sama," dodává list.

Ještě dál zašel ve svém hodnocení španělského krachu El País. „Španělsko bylo jako Titanic," nebrali si redaktoři servítky. „Etapa jedinečných úspěchů je uzavřena. Pohádka se změnila v obrovské zklamání. Pro všechny hráče je letošní šampionát noční můrou. Roztrhaná La Roja hrála bez nápadu a nakonec končí stejně neslavně, jako před časem Francie," připomíná El País rok 2002, kdy Francouzi přijeli na šampionát také jako držitelé trofeje, ale stejně jako letos Španělé balili kufry už po základní skupině.

„Tým už nemá šanci na postup a jako trest musí sehrát příští pondělí ještě jeden zápas, zápas hanby, zápas mezi dvěma nejrychleji vyřazenými týmy tohoto šampionátu," dodává El Mundo Deportivo.

Je podle Vás španělský styl Tiki-taka ve fotbale již přežitý?
Ano.
84,8 %
Ne.
15,2 %
Celkem hlasovalo 30689 čtenářů.

Reklama

Související témata: