Hlavní obsah

Pád Španělů způsobila skvělá strategie Nizozemců a Chilanů, myslí si Mourinho

Výbuch španělských fotbalových mistrů světa a Evropy na MS v Brazílii se probírá ze všech možných úhlů ve sportovních rubrikách snad po celém světě. Se svým komentářem k nečekanému fiasku přišel i kouč Chelsea a mimo jiné také bývalý trenér Realu Madrid José Mourinho.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Rozčarovaný španělský zadák Sergio Ramos.

Článek

Právě na lavičce královského klubu musel Mourinho vymýšlet, jak přelstít tiki-taku v podání Barcelony, kterou přijal i národní tým a dobyl s ní dva evropské a jeden světový titul. Na jeho snahu navázali jiní, Barcelona ani Španělsko už nejsou neporazitelné a mnozí experti i hráči prohlašují, že tiki-taka je už mrtvá.

Podle Mourinha se Španělsko stalo obětí vlastního úspěchu. Ostatní týmy vynaložily velké úsilí na to, jak přelstít zdánlivě nedostižný herní systém a kvalitu Španělů, a zdá se, že začínají sklízet ovoce.

Nezbývá než pogratulovat trenérům

„Španělé dali zatím jeden gól, a to ještě z penalty, nemají žádný bod a už si můžou začít balit věci domů. Musím ale férové říct, že za jejich momentálním pádem stojí především velká zodpovědnost na straně Nizozemska a Chile. Udělali to, co je podle mě v moderním fotbale naprosto nezbytné - musíte vymyslet dobrou strategii," uvedl Mourinho.

„Týmy Nizozemska a Chile byly velmi dobré ze strategického hlediska a Španělsko se s tím podle mě nedokázalo srovnat. Lidé se časem naučí, jak hrát proti nejlepším mužstvům. Španělé hráli úžasně posledních pět, šest let. Hráli tak skvěle, že ostatní se dívali, učili se a studovali," pokračoval The Special One.

Velkou poklonu následně složil trenérům obou přemožitelů obhájců titulu. „Luis van Gaal byl brilantní v tom, jak analyzoval hru soupeře a připravil na něj svůj tým. Jorge Sampaoli byl v tom snad ještě lepší. Musíme být fér, místo abychom říkali, že hrálo Španělsko špatně, s čímž mimo jiné souhlasím, musíme zdůraznit, jak skvělou práci odvedlo Chile a pogratulovat kouči Sampaolimu," dodal Mourinho.

Je podle Vás španělský styl Tiki-taka ve fotbale již přežitý?
Ano.
84,8 %
Ne.
15,2 %
Celkem hlasovalo 30689 čtenářů.

Reklama

Související témata: