Hlavní obsah

Japonsko - Řecko 0:0Oslabení Řekové bezbrankovou plichtu uhájili, Kolumbijci už slaví

Dva se udrželi ve hře a třetí se na dálku smál. Fotbalisté Řecka a Japonska po úvodních prohrách na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii ve vzájemném duelu v Natalu remizovali 0:0, což znamená, že prvním postupujícím ze skupiny C je Kolumbie. Bezbranková plichta je větším úspěchem pro Řeky, kteří hráli od 38. minuty bez vyloučeného kapitána Katsuranise.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Kapitán řeckého celku Kostas Katsuranis (vpravo)musel už v první půli předčasně pod sprchy.

Článek
Fotogalerie

Přesně před deseti lety vyhráli Řekové ME 2004, triumf v Portugalsku ovšem pamatují ze současného kádru jen Karagunis a Katsuranis. Na světových šampionátech je to navíc bída, Řecko v šesti z dosavadních sedmi zápasů na MS nedalo gól a mělo skóre 2:18...

Evropané si v utkání připsali aspoň první šanci. Kone napřáhl k nádherné táhlé střele zpoza šestnáctky a Kawašima musel předvést vynikající zákrok.

Japonci byli pohyblivější a dokázali rychleji zakombinovat. Jako před šancí Osaka, při níž se předvedl gólman Karnezis. Osako byl při chuti a podruhé jen těsně minul branku. Honda to zkoušel z přímého kopu, Okubo zase hlavou těsně nad.

Ve 38. minutě se právě pamětník Katsuranis stal prvním vyloučeným kapitánem brazilského šampionátu. První žlutá mu nestačila, znovu fauloval tvrdě Hasebeho a odkráčel do šaten. Oslabení kupodivu do přestávky svědčilo Řekům, Torosidis nebezpečně vypálil a Kawašima znovu perlil.

Kagawův příchod oživil Japonce

Scénář druhé půle byl jasně dán. Řekové se zatáhli a Japonci je museli dobývat. Moc nápadití nebyli, naopak hlavičkující Gekas po Karagunisově rohu mohl oslabenému týmu zajistit vedení.

Kagawův příchod oživil Japonce, kteří začali početní převahy lépe využívat k předpokládanému tlaku. Tutovku spálil Okubo, neuspěl ani Učida.

V závěru byl tlak Japonců už jen platonický, vyhrát si za něj nezasloužili. Naděje na postup tak žije pro oba soupeře.

Japonsko hraje v posledním kole s Kolumbií a Řecko s Pobřežím slonoviny.

MS ve fotbale - základní skupina C:
Japonsko - Řecko 0:0
Rozhodčí: Aguilar - Torres, Zumba (všichni Salv.). ŽK: Hasebe - Katsuranis, Samaras, Torosidis. ČK: 38. Katsuranis. Diváci: 39 485.
Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Hasebe (46. Endo), Jamaguči - Okubo, Honda, Okazaki - Osako (57. Kagawa). Trenér: Zaccheroni.
Řecko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Katsuranis - Fetfatzidis (41. Karagunis), Maniatis, Kone (81. Salpingidis), Samaras - Mitroglu (35. Gekas). Trenér: Santos.

Reklama

Související témata: